четвъртък, 14 юли 2022 г.

Кресненската операция

 📌 Какво знаете за Кресненската операция, която Българската армия провежда в периода 14 – 18 юли 1913 г.? Днес в рубриката на НВИМ "Военен календар" ви разказваме за нея.


🗝 Планът на Главното командване предвижда обкръжаване и унищожаване на гръцката армия в Кресненското дефиле с три концентрични удара в общо направление на прохода Предел. Формирани са три ударни групировки – дясна, централна и лява. 


🔹 Лявата групировка минава в настъпление на 14 юли и в тридневни бойни действия отхвърля противника от Разложкото поле към Предела, след което отразява контраудара на 6-а и 7-а гръцка пехотна дивизия. 


🔹 От 15 юли дясната групировка успешно настъпва към южния изход на Кресненската теснина и затваря противника в Симитлийското поле. 


🔹 На 15 и 16 юли централната групировка се отбранява, а на 17 юли преминава в настъпление, при което гръцките войски са изправени пред заплахата от пълно обкръжение и разгром. Само бързата намеса на гръцките делегати на преговорите в Букурещ довежда до прекратяване на военните действия и сключване на мирен договор (28 юли 1913).



 Операцията остава незавършена и силите на противника се спасяват от пълно разгромяване.


#НВИМ #история #памет #ВоененКалендар


📷: Боят в Кресненското дефиле, худ. Сотирис Христидис. ⬇️



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.