четвъртък, 29 юни 2023 г.

На 28 юни 1903г., в легендарната местност Петрова нива

 На 28 юни 1903г., в легендарната местност Петрова нива, останала в българската история под името "Странджанското Оборище", в землището на село Стоилово, край Малко Търново се провежда конгрес на ВМОРО - Одрински революционен окръг, с председател Васил Пасков. Взето е решение за въстание (по-късно останало в историята като славното Илинденско-Преображенско въстание срещу турските поробители на Българска Македония) с главно ръководно боево тяло Михаил Герджиков.

На конгреса на Петрова нива присъстват представители на ЦК на Тайната македоно-одринска революционна организация, на Окръжния комитет в Одрин, на революционните райони от Източно-Маришката област, на революционните райони от Западно-Маришката област, всички войводи, по-личните стари четници и дейци, някои от които след конгреса стават войводи или подвойводи, а и преди това водят части от районните чети.

Конгресът решава въстанието да се обяви не по-рано от 20 юли и не по-късно от 30 юли. Окръгът се разделя на следните пет въстанически района:


I. Малкотърновско-Лозенградско Бунархисарски въстанически район;

II. Чокенски въстанически район;

ІІІ. Мустафапашански въстанически район;

IV. Гюмюрджинско-Дедеагачки;

V. Ахъчелебийско Скеченски.

_________________________________________________________

Михаил Иванов Герджиков (26 януари 1877 г. – 18 март 1947 г.) е деец на националнореволюционното движение в Македония и Одринско. Роден в Пловдив в будно, българско революционно семейство. Следва право в Лозана и Женева (Швейцария), където се свързва с революционната емиграция. През 1899 г. се завръща и става учител в Битоля. Влиза в редовете на Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация и се отдава изцяло на борбата на нашите сънародници от Македония и Одринско за освобождението им от турско господство.






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.