неделя, 2 юли 2023 г.

Един от Великите

 "Като разбрахме, че Россия иска да унищожи Царството ни, да грабне земята ни, да погуби народността ни и да се намести в къщата ни, ние се сепнахме, събрахме силите си и се почна между Россия и нас една страшна и непримирима дипломатическа война, война между „освободителите“, днес превърнати в грабители, и „освободените“, между малкия Давид и исполина Голиата…

И ясно е за всякиго, че всички желаят да одържат победа българете над руссите, безмерно малкия и слабия над безмерно големия и силния. С едно постоянство, което учуди всичкия свят, с една неучаквана вещина, с една примерна ревност и бдителност, с една предвидливост и съобразителност българете унищожиха всичиите руски интриги, разкъсаха всичките им примки и прескочиха всичките трапове, които им бяха приготвили „освободителите“. Интригата и подкупът, заплашванията и заканванията не подействуваха, изкуствено приготвените бунтове умряха преди да се родят, обещанията много малко души прилъгаха, нотите останаха мъртва буква…"

из дневника на Стефан Стамболов, 6 декември 1886 година


* По време на управлението на Стефан Стамболов ( 1887 - 1894), Русия едностранно къса дипломатическите отношения със България. Изненадващо, отървавайки се от своя опекун, Родината ни отбелязва невиждан и до днес подем, в своето развитие. Европа заговаря за "българският Бисмарк".



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.