събота, 29 юли 2023 г.

Блажения сън на атентаторката от храма „Св. Неделя“ - другарката Цола Драгойчева

 Блажения сън на атентаторката от храма „Св. Неделя“ - другарката Цола Драгойчева

...

Цола Драгойчева, е добре обучена и финансирана терористка от Кремъл, която безропотно изпълнява заповедите на съветските си началници да унищожи българския интелектуален елит. 

Докато във „фашистката“ България властта помилва атентаторката от храма „Св. Неделя“, терористката Цола Драгойчева, защото тя забременява в затвора по „чудодеен“ начин. Така след атентата е осъдена на смърт, но присъдата и е заменена с доживотен затвор. Амнистирана е през 1932 г. и веднага заминава за СССР, където работи в структурите на Коминтерна. 

______________________

На 5 февруари 1945г. немският журналист в изгнание Волфганг Бретхолц, посещава в сградата на ОФ, Цола Драгойчева, за която знае, че не само е била сред организаторите на процеса, но и лично е участвала в ръководството на екзекуцията. 

Посреща го недодялана, грубовата, нечистоплътна жена на петдесетина години. Бретхолц я пита какво мисли за присъдите над принц Кирил и другите "военнопрестъпници" .

       Неочаквано другарката Цола го шокира с едно изречение, което писателят ще помни през целия си живот:


 "Никога през живота си НЕ СЪМ СПАЛА ТАКА БЛАЖЕНО КАКТО В УТРОТО НА ЕКЗЕКУЦИЯТА, СЛЕД КАТО ЗАГЛЪХНА И ПОСЛЕДНИЯТ ИЗСТРЕЛ..."




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.