петък, 14 юли 2023 г.

Юли-Цезар Августов Розентал

 На 14 юни 1872 г., в Иркутск, Русия е роден Юли-Цезар Августов Розентал. Български поет (поляк по произход), революционер и национален герой. Деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Розентал загива в героично сражение с турците по време на славното Илинденско-Преображенско въстание край кратовското село Луково на 12 септември (25 септември) 1903г.


Христо Силянов пише:

,,Чисти въ тѣхнитѣ младежки пориви, неотразимо мили образи изкачатъ отъ задгробното царство на свещенитѣ македонски сѣнки, и добили плъть и кръвь, шествуватъ въ тоя мигъ предъ просълзения ми погледъ... Юлий Розенталъ, студентътъ-поетъ съ русата остра брадичка, покосенъ отъ турски куршумъ въ самия дебютъ на своето четуване..."

Той е роден в 1872 година в Иркутск в семейството на заточения в Сибир полски революционер Август фон Розентал. Брат е на художника Август Розентал. В 1880 година семейство Розентал се преселва в новоосвободена България и Юли-Цезар завършва Габровската гимназия. Преподава в училища в Търновско и Новозагорско. Записва се да учи право в Софийското висше училище (днес Софийски университет), но влиза като секретар в четата на велешкия войвода Никола Дечев заедно с Александър Соколов. С четата заминава за Македония, за да вземе участие в Илинденско-Преображенското въстание.

Розентал е автор на стихосбирката „Недопети песни“, издадена посмъртно в 1904 година от Антон Страшимиров. Превежда и романа „С огън и меч“ на Хенрик Сенкевич.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.