понеделник, 31 юли 2023 г.

Русия беше и е и днес решителен враг на една силна и независима България.

 АКТУАЛНО И ДНЕС - СЛЕД ВЕК


Днес на връх Бузлуджа празнуват 132 години социалистическа идея у нас. 

Родоначалникът й и до смъртта си неин ръководител у нас – Димитър Благоев освен „Що е социализъм и има ли той почва у нас” (1891) е писал и за това що е то „русофилството”. 

.

Например тук – в уводната статия на „Работнически вестникь” от 19 ноември 1915 г.: “Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите“.

„Русия беше и е и днес решителен враг на една силна и независима България.

Първо защото тогава България би изместила Русия в ролята и на християнски покровител на Балканите и второ, защото една силна и независима България би била най-голямата преграда на руските завоевателни планове на Балканите.” 

Срамно е за нацията ни, че навремето, в ранната история на България, малко след Освобождението й е имало политически и народностен консенсус за русофилството у нас, стартирал още от заветите на Васил Левски, а сега, над 100 години по-късно, в 21 век, той не съществува.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.