събота, 2 септември 2023 г.

Боя при Курт Бунар

 На 2 септември 1916г. се състои "Боя при Курт Бунар", в който Българската армия предвождана от легендарния български генерал Иван Колев разгромява румънските войски. Този бой е епизод от офанзивата на България срещу Румъния за Освобождението на Добруджа по време на Първата световна война.

В село Куртбунар/Вълчи кладенец/(дн. гр. Тервел) е дислоцирана румънската армия. На прославения български генерал Иван Колев от кавалерията е поверено командването на Първа конна дивизия, която е в състава на Трета българска армия, командвана от ген. Стефан Тошев, който в своите спомени пише за ген. Иван Колев: "Най-после удаде се случаят на орела да разпери крилата си и да запори във висините. Настъпи вече момент, щото желязната воля, светкавичният ум, да се проявят тъй мощно в ураган и да отрупат със слава нашата армия и конница."

Генерал Иван Колев, настъпвайки с конницата, най-напред освобождава село Курт бунар (дн. гр. Тервел). На него е възложено командването на конницата, съставена от четири конни полка, една конна батарея, две конни и две колоездачни роти и пет пеши картечни ескадрона".

След освобождението на с. Курт бунар получава заповед да прегради пътя на неприятелската армия, придвижваща се от гр.Добрич през Карапелит и до Тервел за оказване помощ на войските в крепостта в Тутракан. Завързват се между селата Койнак Куйджук (дн. Подслон) и с. Кочмар в дома срещу тях. В сраженията от румънска страна падат убити 500-600 войници, а в плен 1013 души. Ударът е страшен. След победата при с. Кочмар по пътя българските конници срещат голяма група неприятелски войници между селата Карапелит и Конак (дн. с.Гешаново). Завързва се голямо сражение, известно като "Карапелитската епопея". Българските воини се сражават с далеч превъзхождащ ги противник: 4 000 румънски срещу 400 български войници. Българите побеждават. За периода 2 септември 1916г. до 3 януари 1917г. българската армия дава 365 жертви войници, 10 офицери и 527 коня. Само в участъка в с. Карапелит жертвите са 56 бойци.

През 2009г. на 93-годишнината от славната "Карапелитска епопея" и освобождаването на село Карапелит от румънско владичество. Признателното поколение на селото излъчва Инициативен комитет в състав: Петър Георгиев, председател, и членове: Желка Димитрова, Стефка Виденова, Стефан Костадинов, Джевджет Бейтула, Кера Стоева и Мария Пасева за издигането на паметник в прослава на подвига на генерал Иван Колев в центъра на селото, който е тържествено открит на 8 септември 2009г.











Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.