вторник, 31 октомври 2023 г.

Баща ми беше царски офицер, комунистите го изпратиха на лагер

 Баща ми беше царски офицер, комунистите го изпратиха на лагер в мина Пирин, в с. Брежани, ние бяхме 3 деца, какво ни е било. Изгониха ни за 24 часа от собствения ни дом на улицата. Национализираха имотите на дядо ми, търговец, по ЗЕГС. Конфискуваха всички пари в банката, сложиха ръка дори на детските ни влогове, взеха ни и касичките със събраните монети вътре. Оставиха ни както се казва, голи като пушки. Ние за тях бяхме врагове, не ни разрешиха да продължим образованието си във ВУЗ. Баща ми като се върна от лагер беше без работа. Съден от т.н." народен съд" и без присъда , обвиненията падат ,"че е крал сено от порциона на конете" ,натоварен на конски вагон и изпратен на лагер.

Кой ще го вземе на работа, води се ,,фашист",смее ли, дори и да иска.

Пълна мизерия беше, заживяхме в старата къща на дядо ми, където нощем излизаха голи охлюви и плъхове ,защото в мазата, която беше приспособена за кухня с антре, хората живеещи там са го ползвали като склад за зърно.

Пълна мизерия. Ядяхме хляб от царевично брашно, коприва. Когато майка ми купеше карантия, беше празник. Проклети комунисти!


Евдокия Тошева



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.