неделя, 26 ноември 2023 г.

"ЗАБРАВЕНИЯТ" ГЕНЕРАЛ ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ Е БЕЗКОМПРОМИСЕН КЪМ ВРАГОВЕТЕ НА БЪЛГАРИЯ

 "ЗАБРАВЕНИЯТ" ГЕНЕРАЛ ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ Е БЕЗКОМПРОМИСЕН КЪМ ВРАГОВЕТЕ НА БЪЛГАРИЯ

______________________________________________________________________


                                              ЗАПОВЕД 

. По Сборната дивизия

                   № 35 26 ноември 1916 год. с. Карамурад


"Днес около 12 часа през деня върху наблюдателния пункт на преднята позиция, "Бериш Тепеси', в който се намираха: командиря на 16 пехотен полк полковник ИВАНОВ, командиря на 2-то отделение от 5-и Артилерийски полк майор ИЛИЕВ и командира на 2-ра дружина от 35 пехотен полк майор САВОВ, ударил неприятелски снаряд, разрушил блиндажа, убил майор САВОВ и тежко ранил полковник ИВАНОВ и майор ИЛИЕВ. След няколко часа последните починали в болницата.

По този начин "СЛАВЯНСКАТА, ПРАВОСЛАВНА, ХУМАННА" руска граната лиши от живот още трима скъпи нам жертви, трима способни, отличили се в миналите и настоящите войни военноначалници, трима изпълнили честно и добросъвестно дълга си към царя и родината си. Утешавам се, че те на са умрели. Техните имена ще бъдат записани със златни букви в историята. Тем ще бъдат въздигнати великолепни паметници.

Но нека знаят нашите врагове, че на Бериш Тепеси - гробницата на 30-та руска дивизия, гордо и будно командуват вече други способни началници, там чакат с нетърпение заповед за отмъщение лъвове ловченци, врачанци, козлодуйци и артилеристи. Близък е часа на справедливата разплата на страшното отмъщение.

От "Бериш Тепеси" ВЕЧЕ НЯМА ДА МИ СЕ ДОКАРВАТ И ПРЕНАСЯТ РАНЕНИ В БОЛНИЦИТЕ. НА БЕРИШ ТЕПЕСИ ЩЕ ИМА САМО ЕДНА УЧАСТ ЗА СВИРЕПИЯ И ЗЪЛ ПРОТИВНИК, РУСИНА : СМЪРТ - АД. ТОВА ПОВЕЛИТЕЛНО ИСКАТ ОТ НАС НАШИТЕ ДРУГАРИ И НАЧАЛНИЦИ ЖЕРТВА НА РУСКИЯ ЕГОИЗЪМ, ЗЛОБА И ЗАВИСТ".


Началник на дивизията:

/ п / Генерал КАНТАРДЖИЕВ.






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.