понеделник, 4 декември 2023 г.

Той е роден през 1885г. в българския град Прилеп.

 На 4 декември 1912г., заедно с около 45 видни прилепски граждани, Атанас Лютвиев е поканен на празненство, организирано от сръбските власти в Прилеп. Лютвиев вдига тост за победите на славната Българска армия в Тракия, което предизвиква гняв у присъстващите сръбски офицери. Той е отвлечен в сградата на сръбското училище и е удушен, а тялото му е изгорено в пещта на училището.

Атанас или Анастас Иванов Лютвиев е български учител и революционер, деец на ВМОРО.

Той е роден през 1885г. в българския град Прилеп. Учи в родния си град и в българската класическа гимназия в Битоля. През учебната 1906/1907г. учителства в класното училище в Петрич. Тук той се присъединява към ВМОРО и е избран за член на околийския комитет на организацията. Участва дейно в културния живот на града.

Работи като учител в Енидже Вардар. През септември 1910г. е арестуван по време на обезоръжителната акция на младотурците.

През учебната 1911/1912г. е надзирател към пансиона на Солунската българска мъжка гимназия.

През 1912г. е учител в българското училище в Прилеп. 

По-големият му брат е революционерът Владимир Лютвиев, а по-малкият му брат Илия Лютвиев е убит в двора на Солунската гимназия през 1912г. от гръцките власти. Името му носи улица в Петрич.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.