неделя, 24 декември 2023 г.

Един от основателите на ВМОРО в 1893 г.

 "Бях на около 10 годишна възраст, когато за пръв път започнах да уча българската история... При изучаването на тая история аз си казах: „Значи ние сме имали царство и турците са ни го взели.“ От същата история узнах, че и Тесалия някога е била населена с българи, които гърците са погърчили. И тогава пак си казах: „Значи и гърците са наши неприятели. Тогава защо нашите бащи не въстават да си вземат царството от турците и да си повърнат погърчената Тесалия? Всред българските земи се простира Стара планина, където могат да се съберат всички въстанали българи и оттам да тръгнат към Цариград, Солун и Тесалия.“ От Битиеписанието пък научих, че Моисей, като видял, че един египтянин бие един израелтянин, отървал израелтянина и убил египтянина. И тогава си казах: „Ако видя някой инородец или иноверец да бие българин, последния ще защитя, а първия ще набия. 

И наистина случи се да приложа това скоро. Един път виждам две турчета в нашата махала да бият едно българче. Оттогава тия турчета не закачваха българчетата в махалата ни." - Иван Хаджиниколов


Навършват се 162 години от рождението на големия български революционер и национален герой, наричан Хаджията. Един от основателите на ВМОРО в 1893 г. 

Родом от българския град Кукуш, Егейска Македония, опожарен и разорен от гърците.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.