петък, 29 декември 2023 г.

Никола Петков е убит на 23 септември 1947 г.

 На 29.12.1947 г., приключва 27 конгрес на БЗНС... 

Приключва и самостоятелната партия БЗНС...

Заседанията се провеждат на 28 и 29 декември и с приключването му тази партия се поставя в услуга на комунистическата власт. Признава се ръководната роля на БКП. Така БЗНС се превръща партия, която е ПОСЛУШЕН сателит на управляващите ПОСЛУШНИЦИ на СССР. В решенията се отхвърля съсловния принцип и идеята за самостоятелна селска власт. Прокламира се ... "изграждане на социализъм“. Приет е нов устав. Според него БЗНС се ръководи от Секретар и за такъв е избран Георги Трайков. Той заема този пост цели 27 години, чак до 1974 г.

Предистория...

- След Деветосептемврийския преврат през 1944 г. БЗНС - Пладне заема основното име на организацията – Български земеделски народен съюз (БЗНС) и влиза във властта на Отечествен фронт. 

- Още на 14 – 15 окт. се провежда конференция на съюза, на която се официално се обединяват БЗНС – Пладне и БЗНС „Врабча 1“. За главен секретар на обединената организация е избран Г. М. Димитров. 

- През следващите месеци нараства напрежението между БЗНС и Българската работническа партия, с която са в коалиция. Комунистите се опасяват от създаване на блок между БЗНС и Народен съюз „Звено“, който да неутрализира влиянието им в Отечествения фронт.

- Следват опити за предизвикване на конфликт между групите в БЗНС.

- Те са неуспешни и комунистите решават да отстранят Г. М. Димитров. След като съветският представител Сергей Бирюзов лично го заплашва с разпускане на БЗНС, Димитров подава оставка и на негово място е избран Никола Петков. 

- На 8 – 9 май 1945 година прокомунистически дейци на БЗНС, начело с Георги Трайков, провеждат конференция на организацията. Никола Петков е преизбран за главен секретар, но не участва в конференцията и отказва да признае легитимността ѝ. 

- През следващите месеци разцеплението в организацията се задълбочава. Четиримата министри на БЗНС напускат правителството и са заменени от представители на прокомунистическото крило. През следващите години то става известно като казионен БЗНС за разлика от основната част на съюза, която започва да бъде наричана БЗНС - Никола Петков. 

- На 5 юни 1947 г. депутатският имунитет на Никола Петков е снет и той е арестуван още в сградата на Народното събрание. 

- Заради засиления международен интерес към случая той не е подложен на обичайните изтезания. Но режимът му в ареста се следи лично от диктатора Георги Димитров. В показанията си Петков отхвърля всички обвинения, като заявява, че продължава да подкрепя учредителната декларация на Отечествения фронт и първоначалната програма на неговото правителство от 17 септември 1944 година, но отхвърля извършваните от режима насилия. 

- От 5 до 14 август 1946 година протича режисиран съдебен процес срещу Никола Петков. На 16 август е осъден на смърт чрез обесване и глоба от половин милион лева. 

- На 13 септември Васил Коларов поставя писмено въпроса пред намиращия се в Москва Георги Димитров, излагайки опасенията си от отрицателния отзвук в страната. Предлага и решение - присъдата да бъде заменена с доживотен затвор, като Петков бъде „напълно обезвреден в затвора“. 

- Но Димитров смята подобна стъпка за опасна проява на слабост от страна на режима. На 17 септември нарежда присъдата да бъде изпълнена, позовавайки се на мнението на ... съветските власти. 

- На 19 септември Държавният департамент на САЩ информира София, че предстои дипломатическо признаване на Димитровия режим, но настоява за отмяната на смъртната присъда на Петков. 

- Никола Петков е убит на 23 септември 1947 г. в Централния софийски затвор. Тялото му е погребано в необозначен гроб на Централните софийски гробища.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.