събота, 23 декември 2023 г.

Околийски войвода в Малешевията и Кукушко

 На 23 декември 1906г., в близост до връх Петлец, в Малешевската планина, в престрелка с турска войска, с част от четата на легендарния Дамян Груев, загива със смъртта на героите - Александър Китанов Николов, наричан Санде или Сандо Хайдушки или Кожухаров. Български революционер, деец на ВМОРО. 

Той е роден в ГорноДжумайското с. Лешко, тогава в Османската империя. Брат е на друг активен деец на ВМОРО, Петър Китанов. Учи в класното училище в Горна Джумая. Завършва Скопското българско педагогическо училище и работи известно време като учител в Лешко, а от 1900г. в класното училище в Горна Джумая.

Влиза във ВМОРО още като ученик. В Горна Джумая става член на градския комитет. Участва в аферата „Мис Стоун“ в 1901г. Става нелегален в четата на Христо Чернопеев. По късно е четник при Гоце Делчев и Кръстьо Асенов. След Илинденско-Преображенското въстание, Александър Китанов е околийски войвода в Малешевията и Кукушко. Придружава с четата си Даме Груев при обиколките му в Македония. Заедно загиват в битка с турски аскер на 23 декември 1906г., край с. Русиново. Името „Сандо Китанов“ носи улица в Петрич.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.