четвъртък, 4 януари 2024 г.

4 януари 1944 година, голяма формация самолети на USAAF излита от летища в Италия и се насочва към България

 4 януари 1944 година, голяма формация самолети на USAAF излита от летища в Италия и се насочва към България. Състои се от 81 бомбардировача B-17 "Летяща крепост" от 97, 99 и 301 BG, ескортирани от 69 двумоторни изтребителя Р-38 "Лайтнинг" от 1, 14 и 82 FG. В този ден София е пощадена само благодарение на времето - плътна облачност. Самолетите прелитат в района, но целта не е открита визуално, така че много от бомбардировачите не пускат товара си. Група от 27 "крепости" атакува запасна цел - Дупница, общото тегло на бомбите на борда им е 81 тона. 

    Поради лошото време, българските изтребители въобще не успяват да излетят. Единствено от летище Ниш се включват 3 германски изтребителя от Stab/JG27. В боя край София загива адютантът на ескадрата, Oblt. Josef Schlang, изтребителят му Месершмит-109G-6 се разбива на 15 км западно от Божурище /по някои данни, в землището на с. Петърч/. Още един германски самолет е изваден от строя, но каца аварийно.

     Йозеф "Йост" Шланг е роден на 30 март 1915 година в Карлсруе, Германия. Има боен опит с Африканския корпус в Африка, където в състава на JG27 е раняван /на снимката е с превързана ръка/, самолетът му е свален, но също така постига 4 въздушни победи и изпълнява изключително важната роля на воден на легендарния въздушен ас Ханс-Йоахим Марсей. Според германските архиви е погребан в София, вероятно в германското военно гробище на територията на Централните гробища. Също като капитан Герхард Венгел, той загива в отбраната на София, на България.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.