петък, 26 януари 2024 г.

Български индустриалец, създател на първата тухларна фабрика в Пловдив

 ПАВЕЛ ДИМИТРОВ КАЛПАКЧИЕВ е български индустриалец, създател на първата тухларна фабрика в Пловдив.

Роден е през 1867 г. в Етрополе.

Заедно с брат си Йордан построяват в Пловдив тухларна работилница, наречена "Остромил".

Калпакчиев се прочува като работодател, който се грижи много добре за персонала си. През 1913 г. той построява първата в България работническа болница с амбулатория, в която лечението е безплатно. Строи безплатни общежития, баня, работнически стол. Към фабриката прави магазин, от който работниците пазаруват не с пари, а с жетони, давани към заплатата. Отпуска на служителите си тухли безплатно като им дава и безлихвени заеми, за да закупят земя за строеж на дом. Всичко това става без писмени договори, а на дадена дума. На големи празници Калпакчиев организира огромни празненства, като лично с шестимата си сина и трите им дъщери готвят и сервират на работниците. На Великден се боядисват хиляди яйца, месят се десетки козунаци, раздават се подаръци на децата.През 1907 г. Павел Калпакчиев дарява тухли за нова сграда на жп гарата в Пловдив. Построява "Бетонният мост" над жп линията в Пловдив и подпомага финансово изграждането на църквата "Света Троица" в града.

Макар че с тухлите на Калпакчиев е построена по-голямата част от Пловдив, почти до края на дните си той няма собствена къща. Едва през 1925 г. издига собствен дом в стил сецесион, в който се помещава и кантората му.

Умира през 1929 г. в Пловдив.

Наследниците на Павел Калпакчиев продължават както бизнеса му,така и благотворителните му инициативи.

След 1944 г. фамилията Калпакчиеви са дадени под съд за незаконно забогатяване. Три години по-късно с решение на Пловдивски окръжен съд фабриката и цялото имущество на Калпакчиеви е конфискувано в полза на държавата. 


чрез Светла Йовева



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.