вторник, 23 януари 2024 г.

Един от най-великите български революционери и национален герой от Македония. Той е деец на Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО)

 На 23 януари 1926г., в строго охранявания затвор Картоузи в Ичин, Чехия се „самообесва” легендарният Йордан Цицонков. Един от най-великите български революционери и национален герой от Македония. Той е деец на Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО).

Остава в световната историята с изпълнението на смъртната присъда на ВМРО и убийството на земеделеца и национален предател Райко Даскалов в центъра на чешката столица Прага на 26 август 1923г.

Той е роден през 1900г. в българското Ново село, Щип, тогава в Османската империя, а днес в Р. Македония. Присъединява се към ВМРО и след март 1922г. е избран да изпълни смъртната присъда на организацията срещу Райко Даскалов. През май 1923г. войводата Панчо Михайлов предава на Йордан Цицонков нов паспорт с името на Атанас Николов, револвер и голяма сума пари, след което Цицонков заминава за Чехословакия. На 26 август 1923г. Йордан Цицонков убива с три изстрела Райко Даскалов в центъра на Прага, след което е арестуван. ВМРО подсигурява защитата му и наема известния чешки адвокат Ян Ренер, а професор Иван Мърквичка се изказва в негова защита. На делото, гледано на 13-14 ноември 1923г. в Прага, Йордан Цицонков е осъден на 48 часа затвор с 8 срещу 4 гласа на съдебните заседатели, поради доказаната от защитата теза, че Цицонков изпълнява смъртната присъда на ВМРО, а не действа от името на правителството на Александър Цанков, взело властта след Деветоюнския преврат. Югославия упражнява силен дипломатически натиск върху Чехословакия, след което е насрочено ново дело срещу Йордан Цицонков, гледано между 22 и 27 октомври 1924г. в Табор. Този път Цицонков е осъден на 20г. затвор, въпреки че обвинението не успява да докаже връзката му с Демократическия сговор.

Йордан Цицонков първоначално лежи в градския затвор в Табор, но след като се разпространява информация за готвеното му бягство от ВМРО, той е преместен в строго охранявания затвор Картоузи в Ичин. Там той се обесва на 23 януари 1926 година.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.