Последователи

събота, 16 юли 2022 г.

Моралът на арията е висок толкова,колкото този на офицерите им

 Нито един музей в света не може да се похвали, че притежава българско бойно знаме. След Освобождението страната ни е губила битки, но никога армията ни не е позволявала да бъде пленено наше знаме. Българските офицери винаги са намирали начин да го запазят и много пъти с риск за живота да го занесат до столицата.


Историята на българското бойно знаме датира още от създаването на Аспарухова България. Първото е представлявало конска опашка. Именно тя била бойния знак на армията на кан Аспарух. През следващите векове знамето претърпява промени, но информацията ни за него е оскъдна. Изключително малко са сведенията за българския боен флаг от Средновековието. В същото време сведенията, които имаме за знамената от времето на турското робство са доста точни и пълни.


Според историци след Солунското примирие над 100 хиляди български войници цели 4 пехотни дивизии остават като заложници на Антантата, въпреки че не са победени. Българските офицери взимат специални мерки- нито едно от знамената на пехотните полкове да не попадне във вражи ръце. Особен е подвигът на поручик Ангел Янчев, който в плен пази знамето на полка си 9 месеца, увито около тялото си, въпреки че в тялото му има неизваден куршум и се нуждае от операция.




На 16 юли 1868 г., в село Дерманци, Ловешко е роден Черньо Пеев

 На 16 юли 1868 г., в село Дерманци, Ловешко е роден Черньо Пеев известен като Христо Чернопеев.


Черньо Пеев, наричан Христо Чернопеев и Черния, е капитан от българската армия и деец на националноосвободителното движение в Македония и Одринско, ръководител на Струмишкия окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.


Черньо Пеев завършва III прогимназиален клас в Плевен. Отбива редовната си военна служба в 17 плевенски полк и в 1899 година остава на служба като унтерофицер и фелдфебел в 15 ломски полк в Белоградчик. В същия полк служи и Борис Сарафов, който привлича Пеев към македоно-одринското освободително движение и той е сред основателите на Тайното офицерско братство в Белоградчик.


През август 1899 година Пеев напуска служба и през септември пристига в Солун, където под ръководството на Пере Тошев, доктор Христо Татарчев и Христо Матов четири месеца се занимава с военно обучение на членове на ВМОРО. На 14 февруари 1900 г. става четник в четата на Михаил Апостолов Попето, действаща в Гевгелийско и Ениджевардарско. Михаил Попето го прекръщава на Чернопеев.


При избухването на Балканската война в 1912 година е начело на Втора отделна партизанска рота (чета) на Македоно-одринското опълчение, съставена от 145 души. Участва в освобождението на Банско, Мехомия и Кавала заедно с Йонко Вапцаров, Пейо Яворов и Лазар Колчагов.


По време на Междусъюзническата война заедно с четата си подпомага действията на XXVII Чепински и XXVIII стремски полк в боевете при село Конче, Радовишко. До края на войната остава на разположение на командването на II българска армия. Заради бойните си заслуги към България е произведен в първо офицерско звание поручик.


Става народен представител от Струмишки окръг, но през 1915 година напуска до роволно парламента и като запасен капитан отива на фронта. По време на Първата световна война е командир на I рота на VI полк на ХІ дивизия. Загива на 6 ноември 1915 г. в бой с френски части край село Криволак, Щипско. Погребан е в църквата „Успение Богородично“ на Ново село, квартал на Щип.


Счита се, че костите му са прибрани от роднините му в България преди края на войната. Друга версия е, че след установяването на комунистическата власт в Македония през 1945 година гробът му е заличен.


В Регионалния исторически музей на Благоевград се съхраняват лични вещи и оръжия на Чернопеев, включително револверът, с който се сражава в Първата световна война, в която и умира.


Поклон, войводо!



петък, 15 юли 2022 г.

"За Добруджа"

 "За Добруджа"


Картечници клокочат злобно, а сабите забиват се в човешка плът, разкъсват се от пукащи гранати телесата. За Добруджа това бе сблъсък героичен, безценна българска земя, свещена. 


Посегнаха на родните земи, врази тей подли и коварни - румънци, сърби и руснаци, но там в полята добруджански, покосени, разгромени бяха всички. Поклон за всички вас, безсмъртни български юнаци, ний помним имената ви безбройни. 


С каква безкрайна храброст вий ни бранихте земите, как следвахте завета на дедите. Аз зная как, с жестокост зверска, кат хали разярени. Телата ви обляни в кръв лежаха, откъснати на някой крайниците бяха, но вий преглътнахте го с гордост на лицата.


И прави бяхте да сте горди, опазихте Отечеството, Царя, пред Бога бяхте чисти, и правдата със вази беше, врага в краката ви пълзеше. Поклон за Вас, титани смъртоносни, поклон за Вас левенти съдбоносни!


Александър Димов 






На 15 юли 1901 г., е роден Кирил Дрангов

 На 15 юли 1901 г., е роден Кирил Дрангов. Той е син на легендарния български офицер Борис Драганов.


Кирил Дрангов е един от съоснователите на студентско дружество "Вардар" и един от видните и високопоставените дейци на ВМРО. Участник в Горноджумайските събития, организатор на международната дейност на ВМРО и тактик на нелегалните въоръжени акции. След освобождението на Вардарска Македония през 1941 г. се установява със семейството си в Скопие, където упражнява професията си на адвокат. След изтеглянето на българските войски се завръща в София.


След Деветосептемврийския преврат загива при неизяснени обстоятелства, когато домът му е посетен от дванадесет полицейски агенти, подвластни на Отечествения фронт. В опит да бъде арестуван, избухва престрелка в която Кирил Дрангов убива шестима от тях.


Поклон!



четвъртък, 14 юли 2022 г.

Акве Калиде

 ОЛТАР С НАДПИС от II в. сл. Хр. разкриха археолозите под ръководството на доц. дин Димчо Момчилов в Акве Калиде, античните минерални бани на територията на Бургас. Надписът е на латински език, изцяло запазен, и бе разчетен от гл. ас. д-р Николай Шаранков (СУ) буквално в последния ден от разкопките. От него научихме, че олтарът е издигнат в знак на благодарност към нимфите (покровителки на изворите и дарителки на здраве) с посвещение от римски офицер, родом от Парма в Италия, но изпратен да служи на Балканите; той е и първият известен посетител от този град в Тракия. Очакваме още подробности за надписа след научната публикация.

Топлият извор при днешните Бургаски минерални бани е известен от векове, поклонници от близо и далеч се стичали тук, за да се молят за здраве. Два мраморни олтара били издигнати за здравето на един от последните тракийски царе Реметалк II и семейството му. Римляните нарекли мястото Акве Калиде - „Горещи води“ и през 61 г. сл. Хр. император Нерон построил при светилището великолепна баня.



Тодор Каблешков

 Приятели,

Тодор Каблешков остава на заден план в учебниците по история, но дава живота си за България само на 25 години. 

Той е Апостол по време на Априлското въстание и в родната му Копривщица гърми първата пушка за Свобода. 

Животът му е бил пълен с превратности и драматизъм, но срещата му с Левски го променя завинаги - отдава живота си на Отечеството. 

Под негово ръководство се обявява въстанието в Копривщица и пише "Кървавото писмо" до Бенковски и другите Апостоли в Панагюрище. 


"Братия!


Вчера пристигна в село Неджип ага из Пловдив, който поиска да затвори няколко души заедно с мене. Като бях известен за вашето решение, станало в Оборишкото събрание, повиках няколко души юнаци и след като се въоръжихме, отправихме се към конака, който нападнахме и убихме мюдюра, с няколко заптии... Сега, когато ви пиша това писмо, знамето се развява пред конака, пушките гърмят, придружени от ека на черковните камбани, и юнаците се целуват един други по улиците!... Ако вие, братия, сте били истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище..."


Копривщица, 20 априлий 1876 г.


След като е предаден от местните чорбаджии Каблешков се изтегля в Балкана с четата си, като целта им е да минат Стара планина, а след това и Дунава. След серия от предателства четата е почти изцяло избита, а

Каблешков е заловен жив, отведен в конака в Габрово, където успява да отнеме револвера на едно от заптиетата и се застрелва в главата, а спред някои изследователи се самоотравя. 


Историята на Каблешков, четата му и Априлското въстание ни напомнят за онези уроци, които ние, българите, днес СПЕШНО трябва да научим, а именно уроците за: чест, дълг, морал, родолюбие, ценности, себеотрицание, вяра, любов, героизъм и отдаденост.


„Не в куршума на кремъклийката се надявах, а в гърмежа ѝ, който трябваше да стигне до ушите на Европа.“


Вечна Слава!



Знаете ли за...?


🔥Ротмистър Тома Казанджиев - награден с орден за храброст 4-та степен, участник в ПСВ в 5-ти маршеви полк на ген. Тодор Кантарджиев. 


🔥 Редник Иван Казанджиев - загинал през 1916 на румънския фронт. 


⚡ Посветили живота си за свободна и обединена България. Единият е загинал на фронта в Добруджа, където както в Македония, е имало планове за създаването на отделна “нация” от българската. Те, слава Богу пропадат.


🇧🇬 Хиляди българи споделят съдбата на тези смели мъже и войни. Трябва да се грижим паметта за тях никога да не угасва.


🇧🇬 Ние помним и знаем историята си, такава, каквато е, затова имаме и бъдеще!

 

➡️ Поклон пред героите! 





Жул Верн пише

 "Жул Верн пише роман за Априлското въстание.


Малко фенове на известния класик-фантаст Жул Верн знаят, че той има роман, чиито главни герои са българи. Романът се нарича „Дунавският лоцман“ и е преведен от руски на български език под заглавието „Дунавският лодкар“. Романът излиза през 1908 г., три години след смъртта на писателя.


Незавършеният роман е дописан от неговия син – Мишел Верн. А първото му издание в България излиза през 1943 г. „Дунавският лодкар“ няма известността 

на „Капитан Немо“, „Децата на капитан Грант“, „От Земята до Луната“, но за нас той има сантиментална стойност, заради сюжета.


Той представлява любовна история на фона на кървавите събития, свързани с потушаването на Априлското въстание и Руско-турската освободителна война. 

Идеята е почерпена от отзвука на тези исторически години в Европа. Някои литературни критици смятат, че е възможно повествованието да е повлияно от романа на Вазов „Под игото“.


В обичайния за Жул Верн приключенски план, авторът описва участта на българина Стефан Ладков – водач на революционния комитет в Русчук, успял да избяга след погрома на Априлското въстание и посветил странстванията си на една-едничка цел,да се завърне в Родината и да прегърне любимата си 

Нуша Григорова.


Пътуването му по река Дунав 

е изпълнено с много опасности и прояви на мъжество, героизъм и доблест.Героят на Ж. Верн, верен на каузата си за свобода, се включва и в Освободителната война 

в края на романа..."


 Източник:

InfoSpravka



115 години отбелязваме днес

 115 години отбелязваме днес от смъртта на 67 четници на ВМРО, участвали в най-епичната битка след Илинденското въстание, тази на връх Ножот, през лятото на 1907 г.


След Илинденско-Преображенското въстание, сръбската и гръцката въоръжена пропаганда в Македония, се засилват. На Рилския конгрес на ВМОРО, проведен през септември 1905 година се взима решение да им се даде решителен отпор. От средата на месец май 1907 година четата на Тане Николов, обикаля Поречието и Азот, а от месец юни и 50 членната чета на Михаил Чаков и 30 членната костурска чета на Христо Цветков.


Към четата на Тане Николов се присъединява и прилепският околийски войвода и член на окръжния комитет Петър Ацев. Към тях се насочват и четите на Иван Наумов и прилепската районна чета начело с Мирчо Найденов. В региона се концентрират общо: малко над 150 четници, дошли в последните два месеца от България, около 45 четници от местните окръжни и районни чети чети в по-голямата си част влезнали предишната година в Турция и по решение на Организацията оставени за борба с чуждите пропаганди и почти 150 души селска милиция на ВМОРО, вдигани поетапно от околните села. Основна цел на обединената чета под ръководството на Тане Николов е прочистване на селата в Бабуна планина от сърбомански шпиони и окончателното унищожаване на сръбската пропаганда. Сърбоманите от своя страна изпращат агенти в Битоля, Прилеп, Воден, Лерин, Тиквеш и Велес да предадат на турските власти нахождението на българските чети разположени край село Никодин. След 10 юли турски войски се раздвижват в целия район.


Сборът на войводите взима решение сборната чета да се раздели на няколко по–малки чети, които да заемат позиции около Никодин. Разпределението става по следния начин, едно отделение от 40 души заема позиция над самото село; друго отделение от 100 души, съставляващо главната част от четническите сили, се разполага на склона между село Никодин и село Попадия; трети отряд от 45 души, състоящ се от костурската чета (30 души) начело с Христо Цветков и четници от четите на Михаил Чаков, и Мирчо Найдов заема позиция на скалата Ножот над село Ракле; други две групи (от по 8 души) четници начело с местните войводи Секула Ораовдолски и Велко Попадийски се настаняват под връх Ясенова глава, като те трябва да охраняват пътя между село Никодин и село Владиловци; последната група състояща се от четите на Тане Николов и Петър Ацев заедно с милицията заема височината Попадийските чукари. На 13 юли войводите се събират на съвет и въпреки решението на прилепския градски окръжен комитет четите да се изтеглят, войводите отказват и се приготвят са отпор на турския аскер. Атанас Попов от село Шестеово, оглавяващ костурската чета в отсъствието на Христо Цветков, Трендафил Думбалаков, самоотлъчил се юнкер от военното училище, Петко Койчев от Панагюрище, Найдо Арсов от село Папрадища и всички останали четници отказват да напуснат връх Ножот въпреки ненадеждността на позицията.


Сутринта на 14 юли турски аскер, се насочва към връх Ножот с цел да го обградят, друга група турски войски от изток открива огън по главното четническо командване. Четниците, намиращи се на Ножот също откриват стрелба по идващия аскер. Четници(18 на брой) се изкачват и заемат североизточния склон на самия връх. Тяхната позиция обаче не им позволява да виждат какво става на склона. Турските части, започват да заемат позиции около самия връх и да го обкръжават. Войводата Мирчо Найденов, отблъсква турска рота напредваща към склона Пещерата, като позицията на неговата чета става команден пункт на сборните чети под ръководството на Тане Николов. Към него се насочват турски войски от Тиквеш и Велес. Четата на Иван Наумов, пресреща турците преди възвишението Ножот, като отделението на Тодор Дочев, Никола Булгуров, Благой Каратанасов отбива турски набег към връх Ясенова глава, където се защитават четниците пазещи пътя между селата Никодин и Владиловци. До обед турски подразделения обсаждат района, пристигат нови турски войски начело с Енвер бей. Турска рота атакува останалите отцепени осемнадесет младежи на североизточния склон, притиснати и от изток всички падат убити. Турците превземат още един склон, което открива възможност за тилово нападение на Ножот. Група четниците се самоубива с револверите си, а последните лягайки върху останалите няколко бомби. Четата на връх Ясенова глава отбива удари откъм село Смиловци и се изтегля. Четите на Михаил Чаков и Велко Апостолов – Попадийски се изтеглят по Попадийската река в посока село Подлес. С падането на нощта четите се изтеглят и турските войски загубят дирите им. В следващите няколко дни, аскерът залавя и убива няколко загубени и ранени четници.


Загиналите четници в района на връх Ножот е 67, като по-голяма част от тях са родом от Княжество България. От тях четиридесет и пет загиват на самия връх, други десет четници са убити в подножието на връх Ясенова глава, шест души падат при изтеглянето от върха а един четник е застрелян на Мирчовата позиция, четири четници са обградени в един плевник – двамата са застреляни, а другите двама (ранени от предния ден) са изгорени живи, един заловен четник е обесен след два дни във Велес.


След завземането на Ножот турците разсъбличат умрелите четници, но Енвер бей, спира мародерството и нарежда почетен залп в чест на храбрите четници. Телата на четниците по негова заповед са погребани в близост до върха от местните селяни. Поради каменистата почва и липсата на пръст, те са затрупани с камъни и дълго след това части от телата на героите са разнасяни из околността от диви животни и кучета.


Документалната фотография на жертвите от историята дължим на жандармерийския реформаторски офицер, италианския капитан Луций, който заснема разсъблечените тела на ножовци и след това фотографията попада в ръцете на прилепските граждани.


Известни са имената на всички участвали в сражението, както и на всички загинали четници. Съвременните историци от Република Северна Македония използват само имената на няколко, за да докажат „македонската“ същност на това събитие от следилинденския период на борбите. Основно се спрягат имената на Атанас Попов от село Шестеово, Костурско, на 17-годишния юнкер от Военното училище в София и брат на двама изтъкнати революционери Трендафил Думбалаков от село Сухо, Солунско, на 19-годишния Найдо Арсов от село Папрадища, Велешко и няколко др.


По повод 100 години от славната битка през 2007 година се провежда честване в Република Северна Македония.


Днес в България, патриотични организации отбелязват също епопеята на Ножот. Да се надяваме, че ще дойде ден, в който и в двете изкуствено разделени държави, ще почитаме заедно героите си.


На снимката, Костурската чета на Христо Цветков, участвала и погинала в сраженията. 


Поклон, ножовци! Поклон, герои!



Кресненската операция

 📌 Какво знаете за Кресненската операция, която Българската армия провежда в периода 14 – 18 юли 1913 г.? Днес в рубриката на НВИМ "Военен календар" ви разказваме за нея.


🗝 Планът на Главното командване предвижда обкръжаване и унищожаване на гръцката армия в Кресненското дефиле с три концентрични удара в общо направление на прохода Предел. Формирани са три ударни групировки – дясна, централна и лява. 


🔹 Лявата групировка минава в настъпление на 14 юли и в тридневни бойни действия отхвърля противника от Разложкото поле към Предела, след което отразява контраудара на 6-а и 7-а гръцка пехотна дивизия. 


🔹 От 15 юли дясната групировка успешно настъпва към южния изход на Кресненската теснина и затваря противника в Симитлийското поле. 


🔹 На 15 и 16 юли централната групировка се отбранява, а на 17 юли преминава в настъпление, при което гръцките войски са изправени пред заплахата от пълно обкръжение и разгром. Само бързата намеса на гръцките делегати на преговорите в Букурещ довежда до прекратяване на военните действия и сключване на мирен договор (28 юли 1913).



 Операцията остава незавършена и силите на противника се спасяват от пълно разгромяване.


#НВИМ #история #памет #ВоененКалендар


📷: Боят в Кресненското дефиле, худ. Сотирис Христидис. ⬇️



120 години от Рождението на Фани Попова

 Тази година се навършватъ 120 години отъ рождението на прѣкрасната българска писателка, прѣводачка отъ италиански езикъ и общественичка Фани Попова-Мутафова. (16.10.1902 -09.07.1977 г.). 


Фани Мутафова е непоколебима българска националистка, която не отстѫпва отъ идейнитѣ си позиции до края на живота й. Тя и съпруга й - Чавдаръ Мутафовъ, сѫ едни отъ най-извѣстнитѣ членове на конспиративната българска националистическа организация "Ратници за напрѣдъка на българщината".



Македонската "Шипка"

 🇧🇬 На 14 юли се навършват 115 години от легендарната битка край връх Ножот, известна още и като Македонската Шипка. Тогава обединените чети на Тане Николов, Михаил Чаков и костурска чета на Христо Цветков събират общо около 200 четници с цел окончателното прочистване на Прилепския регион от сърбомани.


🇷🇸🇹🇷 Сръбските шпиони все пак предават четите на турските власти, които обсаждат района около Ножот с близо 3000 редовни войници. Следва най-голямото и кръвопролитно сражение, водено от чети на ВМОРО след Илинденско-Преображенското въстание. Общият брой на загиналите четници в района на връх Ножот е 67 и по-голяма част от тях са родом от княжество България и Одринска Тракия.


☠️ След завземането на Ножот турците разсъбличат умрелите четници, но Енвер бей спира мародерството и нарежда почетен залп в чест на храбрите българи. Телата на четниците по негова заповед са погребани в близост до върха от местни селяни. Поради каменистата почва и липсата на пръст те са затрупани с камъни и дълго след това части от телата на героите са разнасяни из околността от диви животни и кучета.


🇧🇬🔴⚫️ Известни са имената на всички участвали в сражението, както и на всички загинали четници, но съвременните историци и политици от РС Македония отдават почит единствено на тези, които са родом от тази географска област. Целта им е да докажат „македонската“ същност на това значимо събитие от следилинденския период на борбaта за българите, останали извън пределите на свободна България.





Военновъздушните сили прехванаха и приземиха малък самолет

 На 13 юли 2022 г., в 17.42 часа дежурните сили и средства от състава на Военновъздушните сили на Република България бяха приведени в действие за изпълнение на мисия „Air Policing“ по самолет-нарушител.


Самолетът бе локализиран от наземните средства за противовъздушна отбрана в района на град Свищов, на височина 600 метра. Установено бе, че е навлязъл в активирана временно резервирана зона без полетен план и без включен код на транспондера.


Задействани бяха изтребителите МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, като водачът на дежурната двойка излетя в 17.53 часа. Самолетът-нарушител бе прихванат, като в 18:03 часа с него бе установен визуален контакт отново на височина 600 метра. Екипажът го идентифицира като Cessna-150, с регистрационен знак LZ-TTE.


Самолетът бе съпроводен до летище Бохот, където кацна в 18.08 часа. По установените процедури, след кацането му, дежурният изтребител блокира летището до спиране на двигателя и намесата на наземните органи. На земята бе установена самоличността на пилота на малкия самолет.


В успешно изпълнената задача по охрана и отбрана на въздушното пространство на Република България и в интегрираната система за противоракетна и противовъздушна отбрана на НАТО взеха участие част от най-младите летци на самолет МиГ-29 от българските Военновъздушни сили.


Източник: mod.bg




Български военноморски сили

 На 12.07.2022г. формированието за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби, след подаден сигнал от областния управител на Област с административен център град Бургас, получи задача да проведе разузнаване, транспортиране и унищожаване на намерен в морето предмет, оприличен на морска мина, открит в района на Созополски залив, близо до остров Кирик. 

След извършения водолазен оглед се установи, че подводния обект е на дъното, на 2 метра дълбочина и на 20 метра от брега, югоизточно от остров Кирик и се класифицира като стара морска мина, която е полузаровена в пясъка.

Извличането на мината на брега беше счетено като потенциално опасно и се взе решение за унищожаването ѝ на място с подводен взрив. Районът беше отцепен и обезопасен. Старата мина беше взривена под вода при стриктно спазване на мерките за безопасност, съгласно нормативните документи.

При повторният оглед на място се установи, че корпуса на мината е разцепен. След изваждане на частите на брега се констатира, че е стара морска мина от Първата световна война.





Република Финландия и Кралство Швеция в НАТО

 🇧🇬 🇫🇮 🇸🇪 Българският парламент ратифицира протоколите към Северноатлантическия договор за присъединяване на Република Финландия и Кралство Швеция към НАТО. Добре дошли на новите ни съюзници! Всички #НиеСмеНАТО! #ПоСилниЗаедно срещу военната агресия!


#NATO #WeAreNATO #StrogerTogether

Източник:МО



Освобождението на България от Османско робство през 1878 г.

 На 14 юли 1877 г., в двора на тази църква са изклани над 1000 българи, малко преди Освобождението на България от Османско робство през 1878 г.Името на селото е Гюнели махле(днес Любенова махала) и наброява около 120 къщи. През юли 1877 г. селото е сполетяно от изключително жестока съдба. Реуф паша, командващ турският гарнизон в Нова Загора получава сведения от турски шпионин, че в село Гюнели махала има комити, които се готвят за бунт. Това не отговаря на действителността, тъй като създаденият лично от Левски комитет в селото е разпуснат още през 1872 г. след ареста на местния председател поп Еню Попдимитров. Слухът е разпространен от турчин, който след като не му е даден откуп, за това да пази селото, се заканва да отмъсти на жителите му. Въпросният турчин, който според една от версиите е арнаутин /албанец/ и отива лично при Реуф паша, командващ турският гарнизон в Нова Загора, и му съобщава, че в Гюнели махле има комити, които се готвят на бунт. Пашата праща свои хора да проверят истинността на този слух, които влизат в конфликт с местен жител, който стреля по тях. Разгневен от това Реуф паша организира отряд от редовната си войска и свиква башибозук. Башибозука е съставен от местни турци, които са малко на брой и значителен брой черкези, прочути с жестокостта си. Общият брой на турската редовна войска, заедно с башибозука е бил около 2000 души. На 14.07.1877 г. селото е обкръжено и атакувано. Изплашените хора се затварят в местната църква. В късния следобяд турците, използващи артилерия вече овладяват селото. След няколко щурма черкезите влизат в двора на църквата и подлагат всичко на сеч и разграбване. Успоредно с това турците подавят останалата съпротива на селяните, прикрити на различни места из селото. Комисията, изпратена от Цариград да установи последствията, констатира, че само в двора на църквата и в самия храм са избити 1013 души. Никъде не се споменава сред тях да е имало комити. По приблизителни оценки общият брой на убитите хора от селото и околността е над 2000 българи, като по жестокост и брой на жертвите се сравнява с „Баташкото клане“ и наричано накратко – „Втори Батак“.


Поклон, пред жертвите на поробителя!



Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...