събота, 16 юли 2022 г.

Моралът на арията е висок толкова,колкото този на офицерите им

 Нито един музей в света не може да се похвали, че притежава българско бойно знаме. След Освобождението страната ни е губила битки, но никога армията ни не е позволявала да бъде пленено наше знаме. Българските офицери винаги са намирали начин да го запазят и много пъти с риск за живота да го занесат до столицата.


Историята на българското бойно знаме датира още от създаването на Аспарухова България. Първото е представлявало конска опашка. Именно тя била бойния знак на армията на кан Аспарух. През следващите векове знамето претърпява промени, но информацията ни за него е оскъдна. Изключително малко са сведенията за българския боен флаг от Средновековието. В същото време сведенията, които имаме за знамената от времето на турското робство са доста точни и пълни.


Според историци след Солунското примирие над 100 хиляди български войници цели 4 пехотни дивизии остават като заложници на Антантата, въпреки че не са победени. Българските офицери взимат специални мерки- нито едно от знамената на пехотните полкове да не попадне във вражи ръце. Особен е подвигът на поручик Ангел Янчев, който в плен пази знамето на полка си 9 месеца, увито около тялото си, въпреки че в тялото му има неизваден куршум и се нуждае от операция.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.