Последователи

петък, 23 юни 2023 г.

На 24 юни 1241 г., в столицата Търново

 На 24 юни 1241 г., в столицата Търново умира цар Йоан(Иван) Асен II, син на стария цар Асен I.


При неговото царуване границите на България отново достигат до три морета. Йоан(Иван) Асен II е известен с добре премислените династически бракове, които укрепват държавата политически и осигуряват териториални разширения.


С възкачването на престола на Йоан (Иван) Асен II вътрешните междуособици в България затихват. Болярите се нуждаят от силна централна власт, за да се борят успешно срещу външните противници, които по времето на Борил успяват да откъснат и феодализират големи територии от страната. Преустановени са и продължителните войни. Всичко това се отразява благоприятно върху цялостния живот в царството. Настъпва време на подем в икономиката и културата.


След победната битка при Клокотница над епирския владетел Теодор Комнин, България се превръща в първостепенна сила в Югоизточна Европа и фактор който не може да бъде заобиколен. Това довежда до силен икономически и културен възход. Цар Йоан(Иван) Асен II пренася мощите на света Петка Търновска в столицата си, строи църкви и се грижи за украсата им.


Йоан(Иван) Асен II е първият български владетел, за когото е известно, че е сякъл собствени монети. Той е единственият средновековен православен владетел с изключение на византийските императори, сякъл златни монети със своя лик и титла.


След неговата смърт царството изпада в криза и сепаратистки движения.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...