Последователи

неделя, 23 юли 2023 г.

Поручик Цочо Дочев Петков (06.11.1919 - 19.10.2009 година).

 Поручик Цочо Дочев Петков (06.11.1919 - 19.10.2009 година).


Най малкият брат на дядо ми, под негово влияние става също офицер. Завършва 60-ти випуск на ВНВУ и парашутен курс в Германия, град Брауншвайг. Един от 10-те офицери основатели на знаменитата Парашутна дружина - предшественик на Парашутно-десантните войски в България. Участва в боевете на I армия при Страцин, Куманово и Горно Нагоричане, 8.10-19.11.1944 год. като командир на 2-ра лекопарашутна рота към която има зачислени 3 парашутни взвода. Уволнен от армията с Регентска заповед номер 48 на 17.06.1946 година с една от първите чистки на царските офицери в армията. Жестоко инквизиран от комунистите. Принуждавали са го да виси три дена с главата надолу за да признае, че е чужд агент.

Повишен в чин полковник след промените.

След войната завършва Минногеоложкия институт и работи като хидрогеолог по различни проекти, един от които е водоснабдяването на гр. София с бившия кмет Иван Иванов /има го и във филма за него/.


Поручик Цочо Петков е един от най-опитните офицери парашутисти. След Брауншвайг е назначен за командир на специалния взвод с щат 68 човека. Според Никола Костадинов, автор на книгата "Парашутната дружина", е назначен за командир на 3 -та лекопарашутна рота, в състав два взвода и отделение за командване в началото на войната, по военновременния щат. Знаменита фигура. При чистката на царските офицери, Цочо Петков е един от първите отстранени,като тогава е командир на 2 - ра лека парашутна рота, най- вероятно поради неблагонадеждност.


чрез Капитан Даню Петков



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...