Последователи

петък, 14 юли 2023 г.

Кървави поля

 Тази реч на Сталин е изречена 11 дни преди началото на Втората световна война, запазена е в руските архиви и показва истинските намерения на болшевиките и кой на кого е враг. 


Заседание на Политбюро на Централния комитет на Всесъюзната комунистическа партия (болшевики) - ВКП(б), 19 август 1939 г. Й. Сталин:


"Въпросът за мира или войната навлиза в критична фаза за нас. Ако сключим договор за взаимопомощ с Франция и Великобритания, Германия ще се откаже от Полша и ще потърси "modus vivendi” [начин на живот] със западните сили. Войната ще бъде избегната, но по-късно събитията могат да вземат опасен за СССР обрат. Ако приемем [както и става - бел. ред.] предложението на Германия за сключване на пакт за ненападение с нея, тя, разбира се, ще нападне Полша и намесата на Франция и Англия в тази война ще бъде неизбежна. Западна Европа ще бъде подложена на сериозни безредици и сътресения. При тези обстоятелства ще има много шансове да останем извън конфликта и ще можем да се надяваме на изгодно за нас влизане във войната.


Опитът от последните двадесет години [след Първата световна война] показва, че в мирно време е невъзможно в Европа да има достатъчно силно комунистическо движение, което да позволи на болшевишката партия да завземе властта. Диктатурата на тази [или такава] партия става възможна само в резултат на голяма война. Ние ще направим своя избор и той е ясен. Трябва да приемем германското предложение и учтиво да изпратим обратно англо-френската мисия. Първото предимство, което ще получим, ще бъде унищожаването на Полша до покрайнините на Варшава, включително украинска Галиция.


Германия ни предоставя пълна свобода на действие в балтийските държави и не възразява срещу връщането на Бесарабия на СССР. Тя е готова да ни отстъпи Румъния, България и Унгария като зона на влияние. Въпросът за Югославия остава отворен. В същото време трябва да предвидим последиците, които ще произтекат както от германското поражение, така и от [германска] победа. В случай на нейно поражение неизбежно ще настъпи съветизация на Германия и ще бъде създадено комунистическо правителство. Не трябва да забравяме, че една съветизирана Германия ще бъде в голяма опасност, ако тази съветизация е следствие от поражението на Германия в краткотрайна война. Англия и Франция все още ще бъдат достатъчно силни, за да превземат Берлин и да унищожат съветска Германия. А ние няма да сме в състояние да се притечем на помощ на нашите болшевишки другари в Германия.


Така че, нашата задача е да дадем възможност на Германия да води война колкото се може по-дълго, с цел уморените и изтощени до краен предел Англия и Франция да не могат да победят съветска Германия. Придържайки се към позицията на неутралитет и изчаквайки своето време, СССР ще подпомага сегашната Германия, като я снабдява със суровини и хранителни продукти. Но от самосебеси се разбира, че нашата помощ не трябва да надхвърля определени суми, за да не подкопава нашата икономика и да не отслабва мощта на нашата армия.


Същевременно, трябва да се ангажираме с активна комунистическа пропаганда, особено в англо-френския блок и предимно във Франция. Трябва да сме подготвени за това, че в тази страна по време на война партията ще бъде принудена да изостави легалната си дейност и да премине в нелегалност. Знаем, че тази работа ще изисква много жертви, но нашите френски другари няма да се поколебаят. Тяхната задача ще бъде преди всичко да деморализират и обезверят армията и полицията. Ако тази подготвителна работа бъде извършена в подходяща форма, сигурността на Съветска Германия ще бъде гарантирана, а това ще допринесе за съветизацията на Франция.


Сега разгледайте второто предположение, т.е. германска победа. Някои са на мнение, че тази възможност представлява сериозна опасност за нас. В това твърдение има известна доза истина, но би било грешка да се смята, че тази опасност ще бъде толкова близка и толкова голяма, колкото някои я представят. Ако Германия победи, тя ще излезе от войната твърде изтощена, за да започне въоръжен конфликт със СССР в продължение на поне десет години.


Нейната основна грижа ще бъде да бди над победените Англия и Франция, за да им попречи да се възстановят. От друга страна, победоносна Германия ще разполага с огромни територии и в продължение на много десетилетия ще бъде заета да ги "експлоатира" и да установява там германски порядки. Очевидно е, че Германия ще бъде много заета и с други неща, които да обърне срещу нас. Има и още нещо, което ще послужи за укрепване на нашата сигурност. В една победена Франция комунистическата партия винаги ще бъде много силна. Комунистическата революция неизбежно ще се случи и ние ще можем да използваме този факт, за да се притечем на помощ на Франция и да я превърнем в наш съюзник. По-късно всички народи, които са попаднали под "закрилата" на победоносната Германия, също ще станат наши съюзници. Ще разполагаме с широко поле за действие за развитието на световната революция.


Другари! В интерес на СССР, родината на трудещите се, е да избухне война между Райха и капиталистическия англо-френски блок. Трябва да се направи всичко възможно тази война да продължи колкото се може по-дълго, за да се изтощят двете страни. Именно поради тази причина трябва да се съгласим с пакта, предложен от Германия и да работим, за да гарантираме, че тази война, веднъж обявена, ще продължи възможно най-дълго. Ще бъде необходимо да се засили пропагандната работа във воюващите страни, за да сме готови за времето, когато войната ще приключи."


(Център за исторически и документални сбирки, архив на ОДФ на бившия СССР, ф.7, оп.1, д.1223)



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...