Последователи

четвъртък, 13 юли 2023 г.

Бюст-паметник на Димитър Благоев

 Както съм писал и по-рано, след 1944 г., като едно от наказанията за "провинения" спрямо народната власт, от името на града ни е било отнето прилагателното "Велико", впоследствие възстановено чак през 1965 г. с държавен указ, при това възстановеното старо име беше шумно представено като нещо напълно ново в историята и следователно като неоценима заслуга на властта спрямо града, заслужаваща само благодарност. А през далечната вече 1953 година в центъра на (все още само) Търново бива поставен средноголям (около 3-4 м.) бюст-паметник на Димитър Благоев.

   Скоро след началото на промените, през 1990 и 1991 г. той на два пъти беше заливан с боя, единия път червена, другия път синя. Така и не ставаше ясно кой го беше заливал, но предположенията клоняха категорично към „демократичната” страна на политическото противопоставяне. През следващите дни партийците чинно и съвестно си го почистваха, като при това шумно и напоително обругаваха хулиганите, които го бяха осквернявали. Докато в началото на 1992, когато управлението пое СДС, статуята на „дядото” една нощ внезапно изчезна и на сутринта бе останал само постаментът. Веднага плъзнаха и бързо се разпространиха злобни слухове, че сините фашисти и вандали са го махнали и унищожили. Това се наби в масовото съзнание и заседна там задълго.

     И така - до началото на 21-век, когато бившият монарх Симеон Втори осъществи мечтата си и застана начело на държавата, само че като премиер. Тогава, макар че не бяха пряко привлечени в изпълнителната власт, „социалистите” безпогрешно се почувстваха пак „отгоре”, което не беше само плод на тяхната интуиция, а и резултат на добра вътрешна информираност. И за разлика от предишното си възкачване на власт в средата на 90-те, когато сами не си вярваха, че може да е трайно, тоя път безпогрешно разбраха, че ще е за много дълго. И през пролетта на 2002 г. паметникът на Благоев чудодейно се появи на старото си място, почистен до блясък.

    Той и до днес е там, вече необезпокояван от никакви сини „лумпени”. Просто социалистите(комунисти) предвидливо си го бяха скрили и съхранили за по-добри времена – и ги дочакаха... 


Васил Давидов

    (На снимката: Млади социалисти поднасят цветя пред паметника на Димитър Благоев във Велико Търново)



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...