Последователи

вторник, 18 юли 2023 г.

Войводата



С огромно удоволствие искам да Ви съобщя, че на 16 юли премиерно по БНТ бе излъчен новият български документален филм "Тане Войводата". Филмът разказва за живота и делото на революционера Тане Николов, който за съжаление е малко известен на сънародниците ни, а има огромни заслуги към България.


Тане Николов прекарва близо четвърт век в непрестанни революционни борби от Беломорска Тракия до Вардарска Македония и Поморавието. Сражава се в Илинденско-Преображенското въстание, Балканските войни и Първата световна война. Оглавява и малко известната Вътрешна тракийска революционна организация, която се бори срещу отстъпването на Беломорска Тракия на Гърция. С четата си взема участие и в знаменитата битка на връх Ножот през 1907 г., в която двеста четника се изправят срещу трихилядна турска войска. Това е и най-епичното сражение на македоно-одринското освободително движение след Илинденско-Преображенското въстание.


Времетраенето на продукцията е 101 минути. Във филма са заснети трийсет и пет локации в три държави. Показани са близо триста реставрирани фотографии от ДА "Архиви" и редица български музеи, както и реставрирани архивни кадри от Българска национална филмотека.


Филмът бе излъчен премиерно по БНТ 1 на 16 юли, а вече може да се гледа свободно и в YouTube:⬇️


https://www.youtube.com/watch?v=PSDR0A0Xz1M




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...