Последователи

четвъртък, 27 юли 2023 г.

Защитник на евреите. Убеден и заклет парламентарист

 64 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА ПРОФЕСОР АЛЕКСАНДЪР ЦАНКОВ.


"Истинските противници и на чичо ми Александър и на баща ми Асен бяха главно комунистите. Асен стана противник на комунистите само няколко седмици след октомврийската революция ”поради зверщините им” и въобще поради изневярата им към идеята на хуманния социализъм. Александър се отказа от марксизма след специализацията в чужбина, защото дойде до заключението, че икономическото им верую е пагубно за обществото. По-късно и двамата братя се обърнаха решително срещу българските комунисти, защото последните следваха сляпо заповедите от Москва.

Баща ми беше ми казвал многократно: ”Няма нищо по-лесно от това, да познаеш комунистите. Първо, те вечно лъжат, защото лъжата в полза на комунизма била позволена. Второ, те не служат на България, а на Москва и трето, те не искат населението да живее по-добре, те предпочитат населението да е по-зле, освен ако се касае до мярка, която увеличава тяхното влияние; инак мизерията на масите щяла да докара по-бързо комунизма.”

Първият обществен проблем, който занимаваше този кръг в неделите следобед от 1931 година нататък, поне така съм го запомнил, беше този за корупцията.

България беше горда до времето преди Стамболийски да бъде призната от Европа като най-честната страна на Балканите. А самият Александър Цанков имаше и - с право, реноме на абсолютна безкористност. Той имаше много врагове: комунисти и леви земеделци, но аз не знам някой да е казал, че е бил непочтен или корумпиран човек.

Александър Цанков се интересуваше живо от морала на хората, които поставяше на важни партийни и държавни постове. Той се питаше за всекиго: дали е честен, да не пие и да не бие жена си; за което често другите го закачаха и отговаряха, че най-важно е да си вършел добре работата. Даже и баща ми имаше по въпроса понякога малки разминавания с брат си Александър, защото баща ми нито пиеше, нито биеше майка ми, но по-рядко си задаваше тези въпроси като много важни, когато преценяваше политически другите хора."


Здравко Цанков - племенник на проф. Александър Цанков


 НЕКА ДА УТОЧНИМ НЯКОИ ИСТИНИ, ЗАТЛАЧЕНИ ОТ ТОНОВЕ ЛЪЖИ И КОМУНИСТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА.


Проф. Ал. Цанков е социалдемократ. Славянофил. Защитник на евреите. Убеден и заклет парламентарист. До последно настоява пред Цар Борис партиите да бъдат възстановени. 

Проф. Цанков не е кръволок. 

Кръволок е този, който нареди да бъде вдигната във въздуха цяла църква с хиляда души живи хора в нея. Включително деца. И сред загиналите има деца!

Кой е този, който нареди това ли? Георги Димитров, агент на Коминтерна, ето кой!

Благодарение на светкавичната реакция на тогавашните български власти в осакатената от Ньойския договор, военно -безпомощна България успява да предотврати страната да бъде разпокъсана между Сърбия, Гърция, Румъния и съветска Русия. 

А другарите от терористичната организация БКП са имали въоръжени до зъби бойни групи в цяла България и са чакали сигнал, че атентатът е погребал цялото правителство на България и щаба на армията й. На границата с Югославия са чакали въоръжени чети на тия хубостници от Пладне, готови да нахлуят.

След атентата потресена Европа скръцва със зъби на Сърбия и това малко им поохлажда апетитите на алчните ни съседи.

На този човек - проф. Александър Цанков, паметник трябва да му вдигнем, защото е спасил България и й е спестил 20 години в повече комунистически терор и съветска окупация.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...