вторник, 11 юли 2023 г.

Дни на доблест, слава и величие!

 Дни на доблест, слава и величие!

 110 години от българската победа в битката при Калиманци - 11 юли 1913г.

По време на Междусъюзническата война от 4 до 11 юли 1913г. в продължение на цяла седмица се води една от големите епични битки в българската история, наречена Калиманската или още ''Новата Шипка''.

Отстъпилата от р. Брегалница, заела здраво отбранителни позиции на Калиманци, командваната от генерал Вичо Диков (на снимката) 4-та Българска армия цяла седмица е подложена на много тежки удари, но въпреки това устоява и сразява всички атаки на сръбско-черногорските войски, като им нанася много тежки загуби. Разгромени са изцяло или отчасти цели 6 противникови дивизии - сръбски, гръцки и черногорска.

Разбити са 4 сръбски дивизии - 3 пехотни и 1 кавалерийска, и цялата Черногорска дивизия (12 000 души, убити, изклани от българския нож и удавили се при бягството им в река Брегалница) ! При това отбранителните действия са съпроводени и с постоянни контраатаки ''на нож''. Успешно са отразени и фланговите атаки от юг на две гръцки пехотни дивизии, чийто опит за съединяване със сърбите се проваля изцяло. Гърците са омаломощени и понесли сериозни загуби са ''подготвени'' за следващия български контраудар при Кресна.

В крайна сметка опитът на враговете на България сърби, черногорци и гърци, ОБЕДИНЕНИ и ХВЪРЛЕНИ от Русия за да унищожават България в началото на юли 1913г. рухва на бойното поле при Калиманци, където българската отбрана е ЖЕЛЯЗНА И ПРОСТО НЕПРОБИВАЕМА.

Предаден от русофилите политици и военни българският войник на Калиманци, оставен САМ СРЕЩУ ВСИЧКИ се заслужава прозвището ''ТИТАН КАЛИМАНСКИ''.

България е спасена благодарение на храбростта, героизма и упоритостта на българските офицери, подофицери и войници от 4-та армия начело с генерал Вичо Диков, за когото това е втора победа над сърбите след тази от 1885г., когато ги побеждава със 7-и пехотен Преславски полк, чийто командир е тогава във войната за защитата на Съединението.

С голямата българска победа при Калиманци се създават условия за провеждане на контранастъпление и срещу гръцката армия в Кресна, започнало дни след това и поставило я фактически в чувал, останал незатворен след бързото примирие в Букурещ и предателството на русофила генерал Иван Фичев.

Вечна слава и поклон пред калиманските герои. България я има благодарение на тяхната саможертва ! А за предателството на генералите русофили Радко Димитриев, Стилиян Ковачев, Иван Фичев остава позорът от техните престъпни деяния.

ГЛАВНИТЕ КАЛИМАНСКИ ГЕРОИ: ❤️

Генерал Вичо Диков - командир на 4-та армия от 28.06.1913г.

Генерал Георги Тодоров - началник на 7-а Рилска дивизия, отказал да отстъпи от Калиманци въпреки заповедта на предателя ген. Радко Димитриев

Полковник Перикъл Енчев - командир на 2-ра бригада от 4-та Преславска дивизия, сразила сръбско-черногорските атаки на ключовата кота 1152 Баню чука

Генерал Димитър Гешов - началник на 2-ра Тракийска дивизия, победителят над сърбите при Удово и Криволак

Генерал Димитър Кирков - началник на 8-а Тунджанска дивизия,

Генерал Никола Генев - командир на Македоно-одринското опълчение - участвало във фланговите атаки и победили врага при Повиен и Говедарник.


 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.