Последователи

петък, 21 юли 2023 г.

Храбрия арменец

 „21 юли. В този момент избиват християните в Каварна, която е на половин час път от Балчик. Ако никаква човешка помощ не дойде до утре, всичко ще бъде свършено. Направете тази телеграма достояние на всички посланици." - Еранос Ераносян останал в нашата история с даденото му от признателните каварненци прозвище - „Избавителя“.

Научавайки за кланетата над българите и палежите в Каварна и околните села извършвани от башибозушки отреди, Ераносян тайно от турските си командири отправя телеграма до чуждите консули във Варна и дипломатите на европейските страни в Константинопол с призив за спасяване на избиваното от турци и черкези българско население.

Със съдействието на началника на бургаската станция Христо Григоров телеграмата стига до Цариград. Тя предизвиква много силен незабавен дипломатически натиск върху турската власт.

Храбрия арменец, обаче не се ограничава само с това, той се доверява на балчишкия каймакамин и веднага на следващия ден застава на чело на група египетски войници да спира клането и грабежите. Tръгвайки с тях към къщите на българите да ги спасява, той е незабавно прострелян в челото от мародерите и загива на място, в отмъщение за ефективната му намеса спряла кланетата и плячкосването на града, над трупа му башибозука извършва гнусни издевателства.

________________________

Днес в памет на героичната му саможертва улица в Каварна носи името му. По повод на 130-годишнината от Руско-турската война му е издигнат паметник открит тържествено на 14 декември 2007 г. в 10 часа в присъствието на посланика на Армения в България Сергей Манасарян, на генералният консул на Русия във Варна Анатолий Шелкунов, председателя на арменската общност Артак Азарян, представители на арменската общност от Варна и Добрич и на каварненското и балчишкото гражданство. Паметникът на Еранос Ераносян е поставен на едноименната улица в града.

„Избавителят“ е обявен за почетен гражданин на Каварна на 06 ноември 2012 г. с решение на общинския съвет. Тържествената сесия за провъзгласяването е в присъствието посланикa на Армения Арсен Схоян, почетният консул на Армения във Варна Саркис Саркизов, председателят на ЕС на ААСЦ д-р Рупен Крикорян, отец Партохимеос, както и представители на арменските общности във Варна, Добрич и Каварна и на пра-правнукът на Еранос Ераносян - д-р Артюн Еринозов.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...