Последователи

вторник, 15 август 2023 г.

Той е роден на 5 май 1878г. в Сан Франциско

 На 15 август 1931г., в Уилимантик, САЩ, умира Алберт Сониксен (на английски: Albert Sonnichsen). Американски журналист, защитник на революционната борба на българите в Македония и Одринско.

Той е роден на 5 май 1878г. в Сан Франциско. На 21 години през 1899г. заминава като участник в американска експедиция за Филипините, където преминава на страната на бунтуващи се местни племена. През 1901г. в Ню Йорк издава първата си книга със спомени от тази авантюра: „Десет месеца пленник във Филипинските острови“.

След Илинденско-Преображенското въстание проявява интерес към народоосвободителната борба на ВМОРО в Османската империя. Свързва се с български емигранти в САЩ и като секретар на Македонския комитет в Ню Йорк решава да посети България.

От 1904 до 1906 общува изключително с революционери от ВМОРО, от февруари до ноември 1906г. обикаля Македония с български чети като кореспондент на английски и американски вестници. Среща се с войводите Лука Иванов, Апостол Петков, Сава Михайлов, Георги Сугарев и Даме Груев. Става свидетел на жестокостите извършени от гръцките андартски чети по времето на гръцката въоръжена пропаганда в Македония, а през 1907г. след завръщането си в Америка продължава да защитава каузата на македонските българи. През 1909г. публикува спомените си от престоя в Ениджевардарското езеро и Битоля в книгата „Изповедта на един македонски четник“.

През 1911г., когато Алберт Сониксен е вече представител на ВМОРО в САЩ, заедно с Ичко Димитров правят неуспешен опит да вкарат картечници във вътрешността на Македония. След края на Първата световна война Алберт Сониксон е поканен от правителството на САЩ да състави доклад за положението на Македония в народностно отношение, който да послужи за осветление на американската делегация. След войната продължава да се интересува от съдбата на българите там.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...