четвъртък, 3 август 2023 г.

Когато в Македония загине войвода

 "Когато в Македония загине войвода, на следващата неделя в катедралата на София се отслужва голямо богослужение за упокой на душата му. Малки момчета, наети от революционния комитет, държат рисувани портрети на мъртвите герои, покрити с траурен плат, така че хората да ги видят, когато влизат в църквата. След службата множеството се събира на голямото открито пространство пред катедралата, за да чуе речите на членовете на революционния комитет, които понякога говорят от катедралните стъпала..." , свидетелства американския журналист Фредерик Мур.


На масовите демонстрации в София след погрома на Илинденско - Преображенското въстание, с траурни знамена и портрети на войводите, участват не само македонските българи, те са всенародни, като израз на съпричастност към поробена Македония и на идеята, че въпреки трагичния край на въстанието, борбата продължава. Портретите на героите са обвити в ленти с надписа от знамето на революционните чети "На Падналитѣ Борци За Свободата".


Гравюрата е публикувана на главната страница в престижното френско илюстровано списание L'illustration magazine, в броя от октомври 1903 г. Гравюра от същото събитие намира място и в друго известно издание, като "Revue Universelle" от същата година.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.