четвъртък, 10 август 2023 г.

КАК СЕ МАНИПУЛИРА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ?

 КАК СЕ МАНИПУЛИРА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ?


На 9 август по стар стил, /21.08. по нов/ 1877 г. започва поредица от много тежки, но особено важни сражения. От победата в тях зависи изходът на войната между Руската и Османската империя на този фронт.

От руската армия в това сражение участват войници от тогавашната Полтавска губерния, сега Украйна, 35-ти брянски и 36-ти орловски пехотни полкове.

Участват и 5 дружини БЪЛГАРСКИ ОПЪЛЧЕНЦИ, над 6 хил., както и над 1000 жители от Габрово. На практика тяхната кръв, воля за победа и храброст се оказват РЕШАВАЩИ за ПОБЕДАТА.

После в историята, тези битки са наречени Шипченска епопея, възпята с различни форми на изкуството.


КАК МАНИПУЛИРАТ ЛИ?

1. До сега, почти век и половина след битката, ни се натрапва, че най-известната картина за тези битки е на руския художник Алексей Попов. Това платно, рисувано през 1893 г, е с размери 2,04 / 1,46 м., но НЕ отразява съвсем точно ИСТИНАТА. Защото:

- Името на картината е „Защитата на Орлово гнездо от орловци и брянци на 12 .VІІІ. 1877 г.”. Това заглавие цели да внуши, че в битката участват само войници от руската армия и няма нито опълченци, нито други българи от Габрово.

- Това се вижда и на самата картина. На нея НЯМА ИЗОБРАЗЕН НИТО БЪЛГАРСКИ ОПЪЛЧЕНЕЦ, нито друг българин.

За да се замажат тези пропуски и неточности, които са си подигравка с историята ни, в България тази картина се популяризира с две ФАЛШИВИ ИМЕНА. Едното е съкратено от оригиналното заглавие, само ..."Орлово гнездо". Другото, съвсем измислено, за да заблуди е ...“Опълченците на Шипка”.

2. Но, независимо от подвеждащото заглавие и едностранното изобразяване на участниците в битките:

- на ТАЗИ картина през 1977 г. е нарисувано копие със същите размери, /оригиналът е във Военно-историческия музей в Санкт Петербург/.

- Дали е само копие на тази картина, след като е доста подобрено и различно е друга тема, но се прави необходимото точно то да стане най-известно и популярно тук.

- Това копие се показва на българите и чуждите посетители на старата ни, като се превръща в част от експозицията на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

3. Но, има друга картина изобразяваща защитата на прохода, на изключителния БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИК – проф. Димитър Гюдженов .

- В нейното име - "Бой за Шипка", няма скрита манипулация.

- В тази творба правдиво е отразено участието в битката на БЪЛГАРСКИТЕ ОПЪЛЧЕНЦИ, като ЗА ДА НЯМА СЪМНЕНИЕ, дори е изобразено и ТЯХНОТО ЗНАМЕ.

- Но ОРИГИНАЛЪТ на тази картина НЕ СЕ ПОКАЗВА в картинна галерия или някоя музейна експозиция. Случайно или не, тя е част от колекцията на ... Президентството. Колцина БЪЛГАРИ ще я видят там?

4. За Шипченската епопея има и друга БЪЛГАРСКА картина Тя е на талантливия съвременен художник Васил Горанов и също НЕ МАНИПУЛИРА за случилото се на прохода с название и образи. Но тя също не е включена в музейна експозиция.

Дали това е целенасочена политика - да се размие ТОЧНАТА ПРЕДСТАВА за истинските участници в кървавите битки тогава?

Дали е за да НЕ сме горди и независими БЪЛГАРИ?

Клета БЪЛГАРИЯ...

- /картини – 1. Оригиналът на картината на Попов в С.Петербург. 2. Доста по-различното "копие", изложено в НПМ музей „Шипка-Бузлуджа“. 3. Картината на проф. Гюдженов. 4. Картината на В. Горанов.







Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.