неделя, 6 август 2023 г.

Кратовски войвода на ВМОРО и ВМРО

 На 5 август 1924 г., в бой със сръбски окупатори, загива Цветан Спасов Трайков, наречен Орешечки - български революционер, Кратовски войвода на ВМОРО и ВМРО. На 4 август 1924 година четата му от 21 души е обградена от 2000 души сръбски войници и потераджии на върха Борса край село Тополовик, Кратовско ( днес Северна Македония). Започва тежко петнадесетчасово сражение, в което сръбските части използват артилерия. Четата пробива кордона, като четникът В. Ананиев загива, а войводата Спасов е тежко ранен и се самоубива. От сръбска страна загиват 25 души, както и 50 селяни, използвани от сърбите като жив щит.

Цветан Спасов е роден в кумановското село Орашец, тогава в Османската империя, днес в Северна Македония. Влиза в редовете на ВМОРО и става войвода на чета в североизточна Македония. При избухването на Балканската война в 1912 година Цветан Спасов е доброволец в 3 рота на 2 скопска дружина на Македоно-одринското опълчение (МОО).


След Първата световна война взима участие във възстановяването на организацията и води борба срещу сръбската власт във Вардарска Македония. От 1920 година е войвода в Кратовско.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.