петък, 18 август 2023 г.

Голям български революционер и национален герой. Лерински войвода на ВМОРО

 На 18 август 1905г. (стар стил) на Ат пазар в Битоля е обесен от турците, Александър Кицев Турунджев, наричан още Алексо Турундже или Алеко Туранджа. Голям български революционер и национален герой. Лерински войвода на ВМОРО. Един от легендарните образи по време на славното Илинденско-Преображенско въстание в бунтовната 1903г., в което заедно с четата на Михаил Чеков и Георги Попхристов нападат гарата в Екши Су, където въстават 200 души от местното население. След погрома на въстанието е сред малкото ръководители, останали във вътрешността на Македония и участва във въстановяването на организационната мрежа в Леринско.

Според гръцки източници убива на 13 май 1904г. андартите Вангел Георгиев и Стерьос Волиотис от Сребрено между Суровичево и Айтос. През април 1904г. е предаден от Митре Гинков в село Айтос и е заловен. В 1905г. Гробът му е в гробището в двора на църквата „Света Неделя“.

Турунджев е роден в 1872 година в българското леринско село Горно Върбени (Екши Су), Беломорска Тракия, а тогава в Османската империя, а днес Ксино Неро, откраднато от Гърция. Още съвсем млад влиза във ВМОРО и първоначално изпълнява терористични задачи. От 1902 година е четник при поручик Георги Папанчев, а от юни 1903 година оглавява самостоятелна чета в Леринско.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.