Последователи

четвъртък, 3 август 2023 г.

Вечна им памет!

 На днешния ден да поменем и Георги Мучитанов, влашкия войвода на ВМРО, подло отровен заедно с Постол войвода. Вечна им памет!


 На 2 август 1911г. в българското ениджевардарско село Крушари (днес Абелиес, Гърция), е отровен от българин - гръкоман заедно с войводите Апостол Петков и Васил Пуфката - Георги Мучитанов или Мучитано, известен като Касапчето или Влашето (на арумънски: Ioryi Mucitano). Един от най-великите български революционери и национален герой от влашки произход, войвода на ВМОРО. Сред легендарните образи по време на славното Илинденско-Преображенско въстание в бунтовната 1903г. По време на самото въстание е в четата на Гьорче Петров.

Георги Мучитанов е роден в 1882г. във винаги славния и бунтовен български град Крушево, днес Република Македония и по народност е влах. Завършва IV клас в румънското учи­лище в София, където организира армънски комитет за въоръжена борба в Македония. По време на Илинденско-Преображенското въстание през 1903г. е в четата на Гьорче Петров. След въстанието става самостоятелен войвода и дълги години води чета на ВМОРО в Берско, Негушко и Ениджевардарско. През 1906г. по каналите на ВМОРО влиза в Македония с чета съставена от власи: Косту Дабижа, Таки Динчя и Наум Петрушевски от Крушево, Унчю Дамаш и Георги (Йори) Гаки Доду от Гопеш, и Наки Кузман от Маловища. В Паяк планина предава ръководството на четата на Михаил Хандури от Ливада.

През лятото на 1907г. той или Георги Касапчето от Месимер заедно с Иван Мухтара и Михаил Хандури се среща с Телос Агапинос и Антонис Мингас, които се опитват да ги привлекат на гръцка страна и да развалят българо-влашкия съюз в Ениджевардарско. Андартите са пленени и обесени няколко дни по-късно.

След Младотурската революция от юли 1908г. Георги Мучитанов, Алексо Стефанов и Трайко Краля се заемат да въстановят активността на ВМОРО в Битолско. Георги Касапчето и Васил Пуфката убиват през 1909г., Йово Йованович, бивш деец на ВМОРО, поставил се в услуга на турската власт.

В 1910г. Мучитанов участва в дейността на Българската народна македоно-одринска революционна организация.

Георги Мучитанов е герой от трисерийния български филм „Мера според мера“, като ролята му се изпълнява от актьора Людмил Тодоров.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...