петък, 22 септември 2023 г.

От и3р0д до и3р0д т.е от димитров към сталин

 На 22 септември 1944г., Георги Димитров изпраща писмо до Сталин, относно поведението на Червената армия в България. В три точки той изброява най-честите нарушения, а именно:

1. Произволно се вземат от местното население работен добитък, каруци, хранителни продукти и др., без да се уведомяват местните власти и без съответното оформяне на документ за иззетия добитък и хранителни продукти;

2. Произволно се изземат държавни и частни моторни превозни средства и смазочни масла, което води до проваляне на есенната сеидба;

3. Някои военнослужещи в пияно състояне влизат нощем в домовете на хората в градове и села с цел грабеж, а в някои случаи - изнасилват жени и убиват мъжете им.

Георги Димитров е дълбоко загрижен, че при такъв "инцидент в Шуменското село Дивдядово, наред с другите хора е убит и един от старите членове на Партията. Кои са тези други хора за Димитров не е важно. Вълнува го само, че е убит стар партиен член, което ,,внася смущение сред населението", което иначе ,,с неописуема радост и възторг посрещна Червената армия." И за да не се помрачава народната радост, Димитров моли Сталин ,,да направи всичко възможно за по-бързото прекратяване на инцидентите."

Какво е отговорил Сталин не е известно. Но около месец по-късно, на 29 октомври 1944г., и Тито изпраща на генералисимуса писмо с подобно съдържание.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.