четвъртък, 14 септември 2023 г.

НАЧАЛОТО НА ЧЕРВЕНИЯ ТЕРОР

 НАЧАЛОТО НА ЧЕРВЕНИЯ ТЕРОР


10.9.1944 г - 79 години от убийството на един доблестен български воин - поручик Георги Дървингов 

На 10.09.1944 г. в софийското село Долни Лозен рано сутринта в разположената в полите на Лозенската планина военна част е създаден от комунистически лумпени така наречен ''войнишки комитет“. Членовете му веднага предприемат действия, с които решават да се отличат със своите престъпления, както подобава. Те свалят от пилоните българското знаме и издигат червеното комунистическото.

От палатката си излиза батарейния командир в 4-ти дивизионен артилерийски полк поручик Георги Дървингов и заповядва веднага да бъде свален комунистическия флаг и отново да се издигне трибагреникът. Разстрелват го мигновенно. 

Той става жертва на комунистическия терор, заповядан от Москва. Всички убийства без съд и присъда в окупираната от Червената армия след 9.09.1944 г. България са заповядани от Москва като етап от чистката на българския национален елит.

Поручик Георги Дървингов е роден през 1915 г. и е син на полковник Петър Дървингов, родом от Кукуш, Егейска Македония, началник-щаб на Македоно-одринското опълчение в Балканските войски, 1912-1913 г. и на 11-та Македонска дивизия в Първата световна война, 1915-1918 г., виден български военен историк.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.