Последователи

петък, 15 септември 2023 г.

РЕЧ НА ГЕНЕРАЛ СТЕФАНОВ В СЕРГЮВЕЦ

 РЕЧ НА ГЕНЕРАЛ СТЕФАНОВ В СЕРГЮВЕЦ


На връх Георгьовден 1944 г., командира на Четвърта армия, генерал-лейтенант Стефанов произнася реч в село Сергювец, В. Търновско. Селяните, изпълнили с гъдулки и гайди обширния мегдан, прекъсват виещото се хоро, буйната веселба и се трупат да чуят генерала : 

" Селяни, червените армии на Сталин напредват към Европа и ще дойдат на Балканите. Никой не може да ги спре. когато комунистите дойдат на власт ще ви вземат нивите и ще ви превърнат в бедни ратаи..."

" Не могат да заграбят нивите ни - прекъсват го селяните - ето документи за собственост - те са наши во веки веков! " - и развяват в ръце нотариални актове за лично притежание и удостоверение за платени данъци.

" Комунистите ще вземат добитъка ви и ще го затворят в колхозите. Няма да видите нито крави, ни волове, ни коне. Овцете ще продадат на арабите, агнетата ще изядат по гуляи, а виното ви ще изпият на пиршества."

" Никой не може да пипне с ръка добитъка ни - протестират бурно сергювчени - ние сме го купили на сърпазар в Оряховица и платили билети за притежание на животни. Добитъкът е наш, ние го гледаме, храним, поим!"

Въпреки раздразнената шумотевица оратора продължава своята реч : 

"Ще дойде време, когато жените ще перат черги на Дунава, мъжете ще секат дърва в Балкана - я се видят по Коледа на празната трапеза, я не се срещнат. Децата ви ще избягат по градовете и няма да се върнат. Селото ви ще опустее. Няма да се лъжем - лошо ни очаква."

********************************************************************

Селяните, които бяха напълнили хамбари с жито и царевица, дворове с добитък и птици, не се изплашиха от мрачното пророчество на генерала. Библията не бяха прочели и не го смятаха за пророк, ни от Стария, ни от Новия Завет, но запомниха , че след тая реч се премина завинаги веселбата по селските кръчки и мегдана опустя.

Генерал Атанас Стефанов не доживя да види колективизацията на селското стопанство, която измете на бунищата нотариални актове за собственост на ниви, лозя, гори.

Автомобилът му бе спрян на шосето от София за Плевен от въоръжена група организирана от БКП. Партизанката Митка Гръбчева заплашила с пистолет генерала и му заповядала да предаде оръжието си. Кавалерът на орден "За храброст" от Балканската война отказал да се подчини на една жена - терористка, обвинена в престъпления срещу държавата и търсена от закона. Последвал изстрел. Това, което не успяха да сторят неприятелските войници през войните, направиха българските комунисти. 

Командирът на Четвърта армия, генерал - лейтенант Атанас Стефанов бе убит на 12 септември 1944 година, без съд и присъда. Бог да го прости.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...