Последователи

сряда, 25 октомври 2023 г.

На 25 октомври 1930 г., Цар Борис III и Принцеса Джована Савойска сключват брак

 На 25 октомври 1930 г., Цар Борис III и Принцеса Джована Савойска сключват брак в Долната базилика на Свети Франциск в Асизи, Италия. 

Събитието събира кралски особи и държавници, като пристига и бащата на Царя - Фердинанд I, който по това време вече е изгнаник в Кобург. Жителите на Асизи също препълват улиците. Присъстват 50 принцове, Мусолини също е на събитието. 135 журналисти от цяла Европа отразяват сватбата и специално за тях е инсталирана самостоятелна телефонна мрежа.

След закуската на следващия ден празненството се запътва към България - първо на влак, а после на най-луксозния български пътнически лайнер „Цар Фердинанд І”. Нововенчаната двойка хваща още един влак до София и пристига на перон, обсипан с хризантеми.

Двамата се венчават по православния обряд на 31 октомври в катедралата "Св. Александър Невски". Принцеса Джована бива коронована за Царица и приема българската версия на името си - Йоанна. На следващия ден двойката стояла на крака цели 7 часа, приемайки поздравления. 

В дните на Царската венчавка като дар десетки държавни и частни предприятия правят благотворителни акции и помощи. Горнооряховската община отпуска 100 000 лева, с които да се закупят обувки и облекла за бедните деца в града.






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...