понеделник, 23 октомври 2023 г.

СТЕФАН СТАМБОЛОВ ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА 25 ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА БРАТЯ МИЛАДИНОВИ

 СТЕФАН СТАМБОЛОВ ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА 25 ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА БРАТЯ МИЛАДИНОВИ


" Вчера има голямо тържество по повод юбилея в памет на братя Миладинови. Ние отидохме на черкова, дето кашишите/калугерите /и поповете около 10 -15 пъти повтаряха ,славославяха името на руския император. Това нещо като че нарочно се правеше от Климента и братята му. Страшно ми докривя и пот ма побиваше при всяко споменувание на името на императора, когото величаят с титлата „благодетел“ и „покровител“. Подобно святотатство в сегашните особени обстоятелства могат да направят само такива знаменити и патентовани подлеци като Климента*. Като го гледах този безобразник ,идеше ми да отида и да му измъкна гръцмуля. Ния са бориме до душици за нашата независимост и употребяваме хиляди хитрини ,за да са спасеме от ногтите на бясната бяла мечка , а те предателите чернокапци ходят да я славославят и да показват на света, че ние сме готови да ближеме ЛАПАТА, която са е замахнала да ни пребие. Въобще в нас са е въдворил един много лош обичай, да са славослави при всяка служба и литургия руския император и този обичай трябва без друго да са изкорени. За това има много средства ,но сега не му е времето да са употребяват. Да си изберем княз, че тогава и с тоя въпрос ще свършиме.

На молебена Климент дойде да дава нахора /нафора/. Аз и Муткурова си обърнахме гърба към тоя предател и не поискахме не само да вземеме нахора ; но още и да видиме неговото подпухнало от пиянство и разврат лице.

След молебена отидохме на мъжката гимназия, дето държаха слова и чест на юбилярите г.г. П. Стоянович и Станимиров. 

И двамата говориха много прочувствено и добре. По цяла България тоже са станали подобни празнувания и това ще остане занапред да са празнува след други 25 години и по- весело и по-тържествено. Речта на Климента в църква беше повече от лоша. Тя не направи никому добро впечатление. И тая крава с патрахил иска да мине за оратор. "


/Дневник, 12.01.1887 г./

*Митрополит Климент Търновски - Васил Друмев

****************************************************************



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.