Последователи

четвъртък, 19 октомври 2023 г.

Виден български офицер, загинал само на 27г.

 На 19 октомври 1917г., по време на Първата световна война, геройски загива на позицията си в Мокра планина, край Охрид, легендарния Христо Бърдаров. Виден български офицер, загинал само на 27г., на фронта за свободата на българска Македония.

Той командва 2-ва картечна рота на 19-и пехотен шуменски полк. През Първата световна война полкът му защитава 3 години старопрестолната, българска столица Охрид. На 20 октомври 1917г. е произведен посмъртно в чин майор. Пренесен е и е погребан в двора на църквата „Свети Георги“ в Струга, на който постоянно са се палели свещи в негова памет. Властите на комунистическа Югославия разрушават паметника му след 1944 година.

Сдружението на македонските българи „Хоризонти“ поставя на 19 октомври 2004г. възпоменателна плоча на Христо Бърдаров в родния му Разград.

Христо Бърдаров е братовчед на полковник Христо Бърдаров, адютант на Цар Борис III. Споменът за Христо Бърдаров е все още жив, като и до днес в старопрестолната българска столица Охрид се пее народната песен посветена на капитана от Българската армия.

Христо Бърдаров е роден на 17 март 1890г. в Разград.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...