Последователи

неделя, 1 октомври 2023 г.

Четник на ВЗРО „Въртоп”

 Преди 100 години, на днешния ден, в местността Дерекул, недалеч от трънското село Искровци ,(Западните български покрайнини, днес в Сърбия ), младият Васил Цветков става жертва на „подло, мерзко, неокачествимо предателство“ и загива в героично сражение с обкръжилите го сръбски поробители на българския народ.

Васил Цветков е роден в с. Ясенов дол, Трънско. Четник на ВЗРО „Въртоп”. Вечерта на 23 септември 1932 г. диверсионна група преминава границата със задача да взриви жп линията между Пирот и Бела паланка. Групата се предвожда от Големия Васил (войводата Васил Николов). В бой със сръбската гранична стража четата е разбита, двама от четниците успяват да се върнат на българска територия, но Васил Цветков и Васил Николов навлизат в сръбска територия и близо седмица са преследвани от организираните потери из Влашка и Гребен планина. На 28 септември двамата водят последния си бой заедно. Васил Николов е ранен и заловен от сърбите.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...