сряда, 25 октомври 2023 г.

Български фолклорист и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация

На 24 октомври 1957г., в Банско умира Костадин Георгиев Молеров*, известен като Кочо Молеров или Суодолски. Български фолклорист и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Участва в Балканската война в 1912г. като войвода на партизанска чета на Македоно-одринското опълчение, участвала в освобождението на Разлог.
Молеров е роден в 1876г. в село Банско, което тогава е в Османската империя, а днес в България. Брат е на фолклориста Димитър Молеров и син на Георги Молеров и внук на Симеон Димитров Молеров, живописци от големия род Молерови. В 1896г. завършва българската гимназия в Солун, в която е привлечен към ВМОРО, и от 1897 до 1898г. учителства в родното си село, където е секретар на революционния комитет. В 1899г. е арестуван и затворен в Куршумли хан в Скопие. Връща се в Банско в 1900г. и отново оглавява революционния комитет. Участва в аферата „Мис Стоун“.
Преследван от властите, в 1902г. бяга в България и оглавява пункта на ВМОРО в Лъджене. Участва в Илинденско-Преображенското въстание през лятото на 1903 година като член на Разложкото районно ръководство заедно с Димитър Тодев и Антон Шипков. След въстанието бяга в България. Под псевдонима К. Суодолски Костадин Молеров развива литературна дейност. В 1903г. е помощник на брат си в уреждането на списание „Хайдушка поляна“.
През 1904г. се връща начело на чета, но по-късно се отказва от революционна дейност и заминава за Лозана, където в 1908г. завършва социология. Преподава във Враца, Сливен и Дупница.
След Първата световна война се връща в Банско и става директор на местното училище.
Кочо Молеров заедно с брат си Димитър Молеров събира народни песни, гатанки, поговорки, приказки и други фолклорни материали, обработват ги, класифицират и сравняват. В 1933г. Кочо Молеров публикува материали за историята на родното си село в списание „Македонски преглед“. В 1954г. двамата братя издават сборника „Народописни материали от Разложко“, в който има история на Банско, описание на разложкия говор и биографии на известните банскалии.


*Кочо Молеров е вдясно на снимката


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.