Последователи

понеделник, 9 октомври 2023 г.

Куршум от всички комити, поздрав кралю честити!

 На 9 октомври 1934г., великия българин Владо Черноземски (Величко Керин), застрелва в Марсилия, сръбския тиранин - крал Александър I. Като мотив за убийството на югославския крал е посочена водената от него брутална националистическа политика за изтреблението на македонските българи, хървати, черногорци, албанци и други народности в Югославия.

Югославският монарх е на официално посещение в Марсилия. Пристига на борда на крайцера "Дубровник", придружен от външния министър Боголюб Йевтич. Посрещнат е от френския министър на външните работи Луи Барту. По време на движението на официалния кортеж по марсилските улици Владо Черноземски открива огън с автоматичен пистолет. Кралят и министър Барту ( загива от френски куршум) са убити на място, а Йевтич е тежко ранен. Черноземски е съсечен тежко със саби от полицията, умира 20 часа след атентата. Погребан е на неизвестно място, като на погребението присъствали само двама детективи и гробари. Съучастниците на Черноземски, хърватите Звонимир Поспишил, Мийо Краль и Милан Таич, са заловени от френската полиция, съдени са в Екс-ан-Прованс и осъдени на доживотен затвор.

През 1929г. усташите извършват неуспешен опит за покушение срещу югославския крал, което предизвиква вълна от репресии срещу тях. Мнозина активисти на хърватското движение, начело с Анте Павелич, са принудени да емигрират. Същата година в София, Иван Михайлов и Анте Павелич подписват договор за сътрудничество и координиране на действията на двете антиюгославски организации. Хърватите и македонските българи имат общи тренировъчни лагери в Италия и Унгария, чиито правителства са настроени спрямо Югославия. Влошаване на обстановката в Югославия след въвеждането на диктатурата на крал Александър допълнително сближава българи и хървати. Съвместни акции на ВМРО и "Усташа" биват извършвани не само във Вардарска Македония и в Хърватия, но и по цялата територия на Югославия, а по-късно след забраната на ВМРО в България и по цяла Европа. Върхов момент в общата революционна дейност на двете организации е убийството на сръбския сатрап крал Александър.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...