Последователи

четвъртък, 23 ноември 2023 г.

Той е български опълченец-поборник, участник в Руско-турската война (1877-1878). Сержант-майор в милицията на Източна Румелия. Български офицер, майор.

 На 22 ноември 1906г., в родния си град Габровo, умира легендарният Продан Тишков Проданов, останал в нашата история като Чардафон Велики или първият провъзгласил Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885г. Той е български опълченец-поборник, участник в Руско-турската война (1877-1878). Сержант-майор в милицията на Източна Румелия. Български офицер, майор.

Роден е през 1860г. в град Габрово. Записва се в Българското опълчение и участва в Руско-турска война (1877-1878). След Освобождението служи като сержант-майор в милицията на Източна Румелия. Отговаря за резервистите от село Голямо Конаре, днес град Съединение.

До 1884г. Продан Тишков носи прякор Чарда, означаващ стадо селски говеда. Като подигравка с директора на милицията и жандармерията на Източна Румелия генерал Август фон Дригалски, към прякора на Продан Тишков прибавят частицата "фон" (белег на аристократичен произход). Наречен е Чардафон Велики. Включва се активно в подготовката и провъзгласяването на Съединението. Член е на Тайния революционен комитет (БТЦРК) в Пловдив. Участва на тържествата в памет на Хаджи Димитър на вр. Бузлуджа (1885), които изиграват роля на катализатор в подготовката. Организира и предвожда най-голямата чета - Голямоконарската, която на 5 срещу 6 септември 1885г. влиза в Пловдив. Участва в арестуването на главния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и провъзгласяването на Съединението.

В съединена България Продан Тишков служи в кавалерията на Българската армия с военно звание майор. За него Захарий Стоянов написва хумористичен очерк, озаглавен "Чардафон Великий" (1887).

През 1908г. в Габрово, в леярната на Иван Недков, е излят първият бронзов бюст на Чардафон Велики по скулптурата на художниците-учители Недялко Каранешев и Стефан Ковачев, изработен от Митика Петреску.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...