Последователи

неделя, 19 ноември 2023 г.

Пейо Яворов, който през 1902г. пише, че Русия е ''ДЖЕЛАТИНЪТ на Македония''.

 "Влизането на руските войски в Битоля, 19 ноември 1916г.

2-ра  руска специална бригада на генерал Михаил Дихтерис марширува по улиците на града след изтеглянето на българските и германските войски. Горе вляво на балконите на своите къщи жителите на Битоля все още развяват български знамена, които ще бъдат свалени по заповед на новите окупатори и заменени със сръбски. Руските войски ще предадат Битоля на своите вечни и верни сръбски съюзници като символ на поробителната мисия на Русия спрямо Македония. Така се потвърждават оценките на големия български поет и революционер Пейо Яворов, който през 1902г. пише, че Русия е ''ДЖЕЛАТИНЪТ на Македония''.

Тържеството на руските войски в Битоля е много кратко. Те са изтеглени към Завоя на река Черна, където точно преди век на 5 май 1917г. с артилерийския обстрел на българските и германските позиции се включват в голямото и епично Майско сражение, за което в българската казионна историография и досега няма нито един ред! 

На 9 май 1917г. бригадата от руско пушечно месо атакува  самонадеяно българските и германските позиции в Завоя на р. Черна. Постига временни успехи, след което е контраатакувана и РАЗГРОМЕНА. Тя понася много тежки загуби в този ''ЧЕРЕН ДЕН'' за руската армия в  Македония.  Така 9 май 1917г. става българския ДЕН НА ПОБЕДАТА над руските войски поробители на Македония и на България.

След края на победоносното за Българската армия Майско сражение в Завоя на р. Черна тази руска бригада прекратява своето съществуване, защото ''Който копае гроб другиму, сам пада в него!''

Генерал Михаил Дихтерис ще бъде отзован в Русия, за да разказва на поколенията чак до смъртта си през 1937г. в Китай как са го били българите на фронта в Македония за срам и позор на неговата ''велика'' Руска империя."




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...