четвъртък, 23 ноември 2023 г.

23.11.1963 г. - арестуван е известният пловдивски архитект Боян Чинков. Защо?

 23.11.1963 г. - арестуван е известният пловдивски архитект Боян Чинков. Защо?

Защото измисля и разказва ... вицове. Шегува се и осмива нелепиците. Например:

- за бригадирския труд – „Откакто дойдоха гимназистките, в птицефермите секнаха яйцата - кокошките се научиха да правят аборти“.

- за колхозите, довели СССР до зърнена криза - Най-голямата страна в света е Съветският съюз - сее в Украйна, а жъне в Канада.

Но следственият отдел на Държавна сигурност не се шегува. Разпитите продължават 33 дни и е образувано дело. На съдебния процес продължение на 3 дни, /14, 15 и 16 ян. 1964 г./, изслушали 37 свидетели - архитекти, професори, адвокати чули вицове от него, а прокурор Г. Андонов размахва папки с опасните вицове, маркирани с печати „екземпляр единствен” и “строго секретно”.

С тези „важни доказателства“ арх. Чинков е осъден на 5 години лишаване от свобода и частична конфискация на имуществото.

Присъдата гласи: “Нашата страна уверено крачи по пътя към своето развитие напред. Всяка година растат комините на огромни промишлени комплекси, израстват просторни жилищни блокове, училища, почивни станции. Има обаче отделни хора, които заслепени от дълбока омраза към народната власт не искат да видят тези постижения. Такъв е архитект Боян Чинков. Той използва някои трудности, които нашият народ среща по пътя на своето социалистическо развитие, за да умаловажава постигнатите успехи и да клевети партийните и държавните ръководители, както и Великата Съветска страна. Под формата на политически вицове Боян Чинков е злословил по адрес на народната власт.”

Още в съдебната зала осъденият не изневерил на себе си. В правото си на последни думи коментирал присъдата: „Благодаря ви, че ме изпращате на единственото място, където няма опашки" и призовал властта да раздаде на хората налъми с грайфер с аргумента "Осъдихте ме, вече няма спънка пред светлото бъдеще, сега, като потече мед и масло, хората да не се пързалят по улиците"...

Изпратен е в Старозагорския затвор, но не „лежи“... Архитектът проектира почивна станция в Старозагорските минерални бани и дори ръководи строежа. Водели го на място с нарочен надзирател. Продължава да строи по социалистически упоменатите в присъдата му почивни станции.

Прекарва в затвора само 10 месеца, защото за него се застъпват видни личности със световен авторитет. След намеса на Пиер Ваго, председател на Международния съюз на архитектите и лична молба на френския президент Шарл дьо Гол към Тодор Живков е освободен.

Според дъщеря му Инка след ареста здравето му е сериозно увредено. Боян Чинков умира на 31 юли 1979 г. На погребението му се стича голяма част от населението на Пловдив. На гроба му е изписано „Тук почива царят на вицовете“.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.