четвъртък, 30 ноември 2023 г.

България постига това, което дори великата сила Австро-Унгария не успява за повече от година - да смаже въоръжените сили на Сърбия

 "Разделиха ни с телени мрежи и вълчи ями. Ние страдахме тук под робство, а вие - с ограничения, заплашвания, репарации. Много са жертвите, които дадохме и оттук с революционното движение, и оттам с войните. Ние ценим тези жертви и знаем, че са дадени от брат за брата. За нашето освобождение и обединение давахме неведнъж кръвен данък. Сега в една държава, в едно семейство да лекуваме общите рани."

  На 29.11.1915г. завършва военната кампания на Българската армия в Македония по време на Първата световна война. Тогава са освободени последните градове Струга, Дойран и Гевгели. За два месеца непрекъснати боеве България постига това, което дори великата сила Австро-Унгария не успява за повече от година - да смаже въоръжените сили на Сърбия.

Тази истинска епопея на българския войн от 1915г. остава в нашата история със серия от блестящи военни победи над всички врагове на България - сръбските войски са бити поголовно навсякъде, където се намират, а заедно с тях са победени и войските на техните верни съюзници от великите държави Франция и Англия, изпратили в услуга на Сърбия цял свой корпус начело с френския генерал Морис Сарай, чиято мисия приключва бързо и безславно.

През ноември 1915г. в Македония са разгромени 3 френски и 1 британска дивизия, които дават хиляди пленници и оставят при бягството си като наши трофеи големи количества оръжие и бойна техника, доказателства за българския триумф.

В края на ноември 1915г. Българската армия държи здраво Македония, а заедно с нея и Поморавието и Косово. Разгромените войски на враговете на България са натикани в моретата - Адриатическо и Егейско край Солун, където само ''стоп-заповедта'' на германския съюзник ги спасява от пълен разгром. Велики дни! Славно време за България!

Освобождението на Македония на 29 ноември 1915 г."


''Свободна Македония" 1916 г. Картина на Васил Маринов.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.