Последователи

четвъртък, 30 ноември 2023 г.

Той е един от значимите български революционери, офицер и национален герой

 На 29 ноември 1922г., край село Ърлевци (централна Македония), само на 26 години е убит, Илия Банов Кушев. Той е един от значимите български революционери, офицер и национален герой. Войвода на чета на Вътрешната македонска революционна организация, член на Македонското студентско дружество „Вардар“. Ликвидиран е от турци предатели от неговата чета заедно с четниците си, Иван Гьошев от Крайници и Мане Кратовски от Кратово.

Роден в големия български град Велес в семейството на българския просветен и революционен деец Бано Кушев. Чичо му Петър Кушев също е легален деец на ВМОРО, а брат му Тодор Кушев е четник във ВМРО. Завършва Солунската българска гимназия в 1913г. След Междусъюзническата война в 1913г. емигрира в България, където завършва Военното училище в София. Участва в Първата световна война като поручик от 1-ви артилерийски полк на Пета пехотна дунавска дивизия на Българската армия. Членува във Военния съюз.

След войната следва право в Софийския университет, но прекъсва следването си, за да се включи в революционната борба на възстановената ВМРО. Изпратен е в Македония като велешки околийски войвода. През август 1919г. се създава Македонското студентско дружество „Вардар“ и Илия Кушев е част от настоятелството. През 1920г. в изпълнение на клаузите на Ньойския мирен договор е уволнен от служба.

Загива в 1922 година край село Ърлевци (или Острилци), убит от турци предатели от неговата чета заедно с четниците си Иван Гьошев от Крайници и Мане Кратовски от Кратово.

Иван Михайлов пише за Кушев:


„Кушев бе много сериозен човек, високо културен, с поетически дарби. Притежаваше силна воля. В негово лице нашето отечество изгуби положително един обещаващ борец с качества за водачество.“




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...