сряда, 8 ноември 2023 г.

Укрит вече десетилетия от комунисти и русофили факт от истинската българска история или тогава, когато Ямболци, бяха ''Охридчани''.

 † МАЙОР ДИМИТЪРЪ ПИРУЗЕВЪ - български офицер от Охрид, Македония 🇧🇬, участник в Балканската война, превзел с ''холерната'' си дружина турския форт ''Илиери табия'' и загинал на 5.11.1912г. при атаката на Чаталджа.

Укрит вече десетилетия от комунисти и русофили факт от истинската българска история или тогава, когато Ямболци, бяха ''Охридчани''. 🇧🇬

През Балканската Освободителна война, започнала на 5.10.1912г. 29-ти пехотен Ямболски полк настъпва победоносно в Одринска Тракия с 3-та Балканска дивизия, като участва в боевете край Одрин и Чаталджа. В първата битка за Чаталджа при българската атака на 4-5.11.1912г., умишлено провалена от руския агент и национален предател генерал Радко Димитриев (командващ съединените 1-ва и 3-та армии), 29-ти Ямболски полк записва най-големият успех на българските войски. 

Тогава полкът атакува и превзема ''на нож'' турския форт ''Илери табия'' на 4.11.1912г. Това е голям боен подвиг, защото е осъществен пробив в самия център на силната турска позиция. Този пробив, ако се задържи и развие би дал друг ход на цялата атака, а може би и на хода на войната в полза на България. Най-малкото би спестил хилядите жертви на бойното поле.

НЕ ТАКА МИСЛЯТ И ДЕЙСТВАТ ПРЕДАТЕЛИТЕ ВРАЖЕСКИ РУСКИ АГЕНТИ като генерал Радко Димитриев и началникът на 3-та Балканска дивизия генерал Иван Сарафов, в чийто състав е 29-ти Ямболски полк. Те саботират атаката от самото й начело, командването им е безобразно и престъпно, с което помагат на турците, и най-вече на началниците си в Русия, чийто ИМПЕРСКИ интереси в района на Цариград и Проливите не желаят успех на българската атака и създаване на ОБЕДИНЕНА България 🇧🇬 с Тракия и Македония.

По тяхна заповед артилерията на 3-та Балканска дивизия започва да стреля в гръб на храбрите ямболските бойци в ''Илери табия'', с което помага много на турците. Това е ПРЕДАТЕЛСКИЯТ ОГЪН на врагове и изменници на България в състава на армията.

Начело на атакуващите колони на Ямболци при Чаталджа на 4-5.11.1912г. тогава са командирите офицери, които са родом от Охрид в Македония. 🇧🇬

Командир на полка е охридчанинът полковник Кръстю Златарев 🇧🇬 

Командир на ''холерната'' 1-ва дружина на полка, която атакува и превзема ''на нож'' силния турски форт ''Илери табия'', като унищожава целия му турски гарнизон и нощува във форта преди да бъде разстреляна на 5.11.1912г. в тила от предателите русофили, е капитан Димитър Пирузев Тодоров 🇧🇬 - също охридчанин на снимката.

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ УСПЕХ НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ В ПЪРВАТА ПРОВАЛЕНА АТАКА НА СИЛНАТА ТУРСКА УКРЕПЕНА ЛИНИЯ ЧАТАЛДЖА НА 4-5.11.1912г. Е ДЕЛО НА БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕРИ ОТ ОХРИД, МАКЕДОНИЯ !

Майорът храбрец Димитър Пирузев Тодоров, повел Ямболската 1-ва ''холерна'' дружина загива с голяма част от своите войници. Награден е посмъртно с български военен орден ''За храброст''. Погребан е много набързо край самия форт ''Илери табия''. Посмъртно е повишен в чин майор. 

Днес гробът му е неизвестен, подвигът му при Чаталджа - също, както в България, така и в неевропейската комунистическа юго ''държава'' РСМ.

Майор Димитър Тодоров Пирузев е роден на 29.08.1869г. в град Охрид. Завършва през 1892г. Военното на Негово Княжеско Височество училище в София с 14-ти випуск. Произведен е в първи офицерски чин подпоручик на 02.08.1892г.

От този випуск има много офицери, родом от Македония. Освен Димитър Пирузев офицери от този випуск, произведени на 02.08.1892г. са още полковник Григор Силяновски от Крушово 🇧🇬, полковник Ефтим Китанчев от село Подмочани, Ресенко 🇧🇬 (брат на първия председател на ВМОК Трайко Китанчев, организатор на Четническата акция в 1895г. и починал след нея), полковник Иван Венедиков 🇧🇬 , генерал-майорът и историкът Йордан Венедиков 🇧🇬 (и двамата от село Баня, Разложко), полковник Диаманди Николов от Щип 🇧🇬, санитарен майор д-р Петър Кушев от Велес 🇧🇬, офицерите върховисти от ВМОК поручик Софроний Стоянов от демирхисарското село Цер 🇧🇬 и подпоручик Иван Топчев от Велес 🇧🇬, загинал с чета на ВМОРО на 25.09.1903г. в Илинденско-Пребраженското въстание в боя при кратовското село Луково.

Като български офицер Димитър Пирузев служи в 29-ти Ямболски полк в Ямбол и в 13-ти пехотен Рилски полк в Кюстендил. Повишен е в чин поручик на 02.08.1895г. и в чин капитан на 01.01.1901г.

В Балканската война той е командир на 1-ва дружина на 29-ти пехотен Ямболски полк. Изключително интелигентен и дисциплиниран офицер, винаги за пример на колегите си и подчинените си. 

Неговата 1-ва дружина е сериозно засегната от вилнеещата холера, но въпреки това той я води все напред в атаката. Защото това е 1-ва дружина не само по номер на полк с голяма бойна слава. Майор Димитър Пирузев загива за България при Чаталджа само на 43 години.

Бойният командир на полка полковник Кръстю Златарев едва не загива при атаката на Чаталджа на 4-5.11.1912г. С много усилия, преодолявайки критични моменти, в мигове, когато част от полка му е обстрелван едновременно от турска артилерия и от българска артилерия в гръб на войниците му, насочвана точно, въпреки мъглата от предатели русофили и руски агенти, спасява голяма част от личния състав, но е тежко ранен в тези боеве. Излиза от строя се лекува чак до 03.03.1913г. Фактически тази атака на Чаталджа оставя Ямболци без любимия им боен командир. 

После полк. Кр. Златарев се завръща в строя, за да поведе Ямболци в успешната атака на ''непревземаемата'' крепост Одрин, където влиза като победител на 13.03.1913г. заедно с останалите български войски от 2-ра армия.

През Първата световна война, 1915-1918г. той е началник на 11-та Македонска дивизия, като няма изгубено сражение на фронта, за да бъде убит от комунистическите терористи по заповед на Москва при атентата им в църквата ''Св. Неделя'' в София на 16.04.1925г. заедно с над 200 души от националния елит на България.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.