Последователи

петък, 3 ноември 2023 г.

ДЪЛЖИМ ЛИ НЕЩО НА БРИТАНСКАТА КОРОНА?

 ДЪЛЖИМ ЛИ НЕЩО НА БРИТАНСКАТА КОРОНА?


Наложената на страната ни съветско-българска "история" напълно игнорира или нагло фалшифицира почтените опити на Великобритания да подпомогне българските стремежи към свобода и самостоятелност. От деца набиваха в главите ни, че "Западна Европа и най-вече Англия" били против Освобождението ни, винаги подкрепяли Османската империя и възпирали "братушките-освободители". Това са стари съветски мантри.

Погромът на Априлското въстание през 1876 г. среща най-силно съчувствие в Британия. Съчувствието е подклаждано и използвано от Уилям Гладстон, лидер на Либералната партия, в борбата му срещу консерваторите. На многохилядни митинги в Лондон и в други големи градове ораторите-либерали и най-вече У. Гладстон разобличават османските зверства и бунтуват съвестта на Европа. По същото време хуманна Франция, млада Италия, САЩ, Канада и даже феодална Русия се трогват от българската трагедия.

На Цариградската конференция /23 декември 1876–20 януари 1877 г./ британските представители лорд Солсбъри и сър Хенри Елиът предлагат прецизно разработен план за две автономни български области, които включват почти 180 000 кв. км от българското землище. Двете области биха могли да се съединят в удобен исторически момент от 1885 до 1918 г.

Младотурският преврат и мръсните интриги на руския посланик Н. Игнатиев осуетяват британския план и общата декларация на западните държави. Русия използва провала на Цариградската конференция, за да тръгне да ни "освобождава", но главно да се измъкне от ограниченията на Парижкия договор, наложени й след разгрома в Кримската война през 1856-а. 

За пореден път Британия ни спасява през 1885 г., когато султанът, подкокоросван от Игнатиев, се кани да вкара войски в Румелия и да удави Съединението в кръв. Разбрала, че младата българска държава няма да бъде васал и слуга на Руската империя, британската дипломация възпира османската намеса. За всеки случай два броненосеца от Кралския флот хвърлят котва в Мраморно море. Другото го свърша доблестната българска войска.

Наистина ли вярвате на комунистическата мантра, че "Англия винаги е била против нас"?

Вижте картата на онази България, обсъждана на Цариградската конференция.


чрез капитан I ранг о.з. Васил Данов



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...