сряда, 15 ноември 2023 г.

Виден български революционер и национален герой от ВРО.

 На 15 ноември 1877г., в София е обесен от турците - Георги Стоицев (Стоичков) Абаджиев, известен като Абаджията. Виден български революционер и национален герой от ВРО. Куриер на основания от Васил Левски - Софийски частен революционен комитет. Заловен и обесен от турците заедно с Никола Чолака, Киро Геошев и Стоян Книжар в София само месец и половина, преди руските войски да освободят София. Лобното му място е до дюкяна му при Канлъ река (тур.: Кървава река). Загива на 29 год. и е най-младият от обесените. 

На лобното му място на Лъвов мост след Освобождението е планиран грандиозен мемориален комплекс. От него е осъществен Лъвовият мост, където 4-те лъва символизират 4-мата обесени. Днес тук в почит към героя е поставена и паметна плоча с 3 знаменни пилона от признателното потомство.

Роден е през 1848г. в Горна Джумая. Служи като псалт в църквата „Света Неделя“ и подпомага създаването на книжовната сбирка към нея. Притежава книжарница в хана на Карадимитър Тахов на Ломско шосе в Драз махала при днешния Лъвов мост.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.