събота, 23 декември 2023 г.

СМУТЕНИТЕ РУСИ ТУТАКСИ ПОЧНАЛИ ДА БЯГАТ

 От дълбочината на миналото, спомен за чест и слава, когато капанци пердашиха руснаците в боя за Зелената могила на 21 декември 1916г., дошла след стремителна атака на ескадрон от 4-ти конен полк.

Много пъти в Добруджа през 1916г. шок и ужас сред противника предизвиква появата на българска кавалерия на генерал Иван Колев. Срещу нея няма никакво противодействие. Тя е навсякъде и решава винаги боевете в полза на България за срам и позор на руските нашественици.

Така е и в кръвопролитния бой за Зелената височина, който се води само срещу руснаци. Румънците отдавна са разгромени и ги няма никакви, но руснаците яростно атакуват в отчаян опит да замажат пораженията си и да изтръгнат поне една победа над България. Зелената височина е стратегически важна и трябва да бъде удържана на всяка цена. Двудневните боеве на 20-21.12.1916г. са много кръвопролитни. 4 пъти височината пада от един ръце в други. Унищожена е цяла българска рота. Накрая БЪЛГАРСКАТА КАВАЛЕРИЯ РЕШАВА ИЗХОДА ОТ БОЯ.

НЕОЧАКВАНО ЗА ВРАГОВЕТЕ АТАКУВА 1-ВИ ЕСКАДРОН от Ямболския 4-ти конен полк начело с ротмистър Иван Стоянов.

Ескадронът като използва близкия дол се е изкачил на 600-700 метра от руските части. От такова близко разстояние започва атака си. Ударът е изненадващ, кавалерийската атака - образцова и стремителна, а сечта на противника (руснаците) - ужасна.

Генерал Стефан Тошев: "Появата на тоя ескадрон била тъй неочаквана и хвърлянето тъй вихрено, че СМУТЕНИТЕ РУСИ ТУТАКСИ ПОЧНАЛИ ДА БЯГАТ. Конниците бързо преминали височината и СЕЧАЩИ БЯГАЩИТЕ, достигнали до телените мрежи на неприятелската позиция. На връщане те ПЛЕНИЛИ И ИЗОСТАНАЛИТЕ НАЗАД РУСИ. Повече противникът не предприел никакво действие срещу Зелената могила".




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.